Norges nationaltårta – kvæfjordkake
Kvæfjordkake är Norges nationaltårta och passar till de flesta festligheter. Här är klassikern gjord i rund form och fylld med vaniljkräm och färska hallon. Vaniljkrämen kan göras i god tid i förväg.
Ingredienser
- 125 gsmör
- 125 gSocker
- 4 äggulor, stora
- 125 gVetemjöl
- 1,5 tskBakpulver
- 0,5 vaniljstång, eller vaniljsocker (1,5 tsk per halv vaniljstång)
- 0,5 dlmjölk
Maräng
- 4 äggvitor, stora
- 180 gSocker
- 1,5 dlMandel, skivad
Vaniljkräm
- 5 dlmjölk
- 100 gSocker
- 3 äggulor
- 1 ägg
- 30 gmaizen
- 0,5 vaniljstång
Fyllning
- 5 dlvaniljkräm
- 3 Gelatinblad
- 2 dlgrädde
- 2 mskrom, brun, eller några droppar romessens
- 1 förpackninghallon, färska