Mandeltårta med smörkräm
En favorit på kakbordet. Mycket av hemligheten bakom succétårtan ligger i krämen som består av tempererat smör nervispat i avsvalnad äggkräm. Mandeltårtan är mjölfri, och den går bra att frysa in. När sötsuget infinner sig kan den faktiskt också ätas halvtinad.
Du behöver två kakringar som är 20-22 centimeter i diameter.
Ingredienser
Mandelbotten
- 5 äggvitor
- 250 gSocker
- 250 gMandel, malen
Smörkräm
- 5 äggulor
- 1 dlvispgrädde
- 125 gSocker
- 4 tskVaniljsocker
- 150 gSmör , rumstempererat
Till garnering
- pistagenötter, karamelliserade, eller andra nötter
- oxalis, kan utelämnas
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.