Stekt fläsk med persiljesås
Stekt fläsk med persiljesås serveras med nykokt potatis.
– Vi har våra bruna bönor, danskarna har sin persiljesås. Det är så fruktansvärt enkelt att det nästan är ofattbart att det kan vara så gott, säger Per Morberg.
Recept ur Per Morbergs kokbok ”Morberg lagar husmanskost II”.
Ingredienser
400 gStekfläsk, skivat, rimmat
800 gPotatis
Persiljesås
50 gSmör
3 mskVetemjöl
4 dlmjölk, minst 3 %
1 dlvispgrädde
1 knippepersilja
Salt
vitpeppar, nymald
Gör så här
1
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
2
Smält under tiden smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och blanda ordentligt. Vispa ner mjölken och grädden, lite i taget, och koka upp under vispning. Låt sjuda på svag värme i 3–5 minuter. Vispa då och då. Se upp så att såsen inte bränns vid i botten.
3
Hacka persiljan och lägg ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.
4
Knaperstek fläsket i en stekpanna utan fett.
5
Häll av vattnet från potatiskastrullen och servera det
6
stekta fläsket med den nykokta potatisen och persiljesåsen.