Asiatisk torsk med kokosris

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Asiatisk torsk med kokosris

Torsk går fint ihop med de flesta smakerna, även i en asiatiskt inspirerad rätt. Fiskbitarna marineras med soja och honung innan de ångas. Servera till exempel med wokade grönsaker. Färsk mango smakar också gott till den här rätten.

Asiatisk torsk med kokosris

Ingredienser

800 gTorsk
2,5 mskHonung, flytande
3 mskSoja, eller söt sojasås
1,5 mskrismjöl
2 vitlöksklyftor
1 tskriven ingefära, färsk
0,5 tskchiliflakes
sesamfrön
Salladslök
Koriander

Kokosnötsris

5 dljasminris
1,5 dlKokosmjölk
0,5 mskSocker
0,5 tskSalt
6 dlVatten

Gör så här

1
Dela filén i fyra lika stora bitar. Vispa ihop honung, soja, vinäger, riven eller finhackad vitlök, ingefära och chili. Marinera fiskbitarna i marinaden i minst 30 minuter.
2
Använd en ångpanna eller en bambuångare. Fyll ångkokaren med vatten eller koka upp lite vatten, 2-3 centimeter, i en gryta som är rymlig nog att rymma bambuångaren. Lägg fiskbitarna på gallret – smörj in det lätt med lite olja, eller lägg en bit bakplåtspapper i bambuångaren så att fisken inte fastnar. Ringla eller pensla lite av marinaden över fiskbitarna. Lägg gallret i ångpannan eller lägg bambuångaren i pannan - kom ihåg att vattnet inte får röra fisken.
3
Lägg på locket och ångkoka fisken i 5-12 minuter, beroende på filéns tjocklek. Fisken är klar när den flagnar vid lätt tryck.
4
Skölj riset i en finmaskig sil. Lägg silen i en skål och fyll med kallt vatten tills det är några centimeter ovanför riset. Rör runt i riset med fingrarna och lyft upp silen ur vattnet. Fortsätt så här 4-6 gånger tills vattnet är klart och inte grumligt. Om du har tid kan du lämna riset i kallt vatten i 20-30 minuter innan tillagning.
5
Häll av vattnet och skaka av så mycket vatten som möjligt. Blanda ris, kokosmjölk, socker, salt och vatten i en riskokare, tryck på knappen och låt riskokaren ta hand om resten. Eller blanda allt i en kastrull, låt koka upp, täck över och låt riset koka på svag värme i 18-20 minuter. Stäng av värmen och låt riset vila ytterligare fem minuter innan du tar av locket och försiktigt "kratar" det med en gaffel, utan att mosa riskornen.
6
Servera den ångade fisken med kokosris och wokade eller ångade grönsaker om så önskas. Strö över sesamfrön, finhackad salladslök och koriander.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Asiatisk nudelsallad med köttfärs

  2. (2)

    Ceviche på vit fisk

  3. (1)

    Stekt torsk med brynt smör och potatismos

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Asiatisk mat
    3. Fisk

Asiatisk mat

Visa alla
(0)

Bibimbap

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Kryddig nudelsoppa