Gyoza med köttfärs och kål

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Gyoza med köttfärs och kål

Gyoza är japanska dumplings som först steks lätt i panna och sedan ångkokas. Här med god och umamirik fyllning av fläskfärsk, vitkål och sojadipp. Gyozapapper finns i frysdisken på asiatiska livs och i välsorterade mataffärer.

Gyoza med köttfärs och kål

Ingredienser

Gyozapapper

neutral olja, eller sesamolja, för stekning
sojasås, eller sojadipp, till servering
Koriander, till garnering

Fyllning

250 gfläskfärs
0,5 tskkinesiska kryddor
1 mskSojasås
0,25 vitkål
2 Salladslökar
1 tskSesamolja
0,25 tskVitlökspulver, eller finhackad vitlök
1 nypasocker
salt och malen peppar

Gör så här

1
Ta bort de grövre stjälkarna på kålen och finhacka kålbladen (det ska finnas ca 2 ½ dl finhackad kål). Blanda samman färsen med kryddorna, sojasås, finhackad kål, finhackad salladslök, sesamolja, vitlök, en nypa socker, ¼ tsk salt och lite mald peppar. Knåda ihop allt väl (blandningen ska hålla ihop bra).
2
Lägg en lagom mängd fyllning mitt på pastaplattan. Ta lite vatten på fingertopparna och fukta kanten på ena halvan av pastaplattan. Vik den andra halvan över fyllningen och kläm skarven på mitten. Lyft upp "pastakudden" med vänster hand samtidigt som du håller ihop fogen i mitten. Kläm ihop fogen samtidigt som du gör ett "vik/vik" mot mitten, först från ena kanten och mot mitten och sedan från den andra kanten och mot mitten. Ena sidan ska nu ha veck, medan baksidan är slät.
3
Det är ingen kris om de inte blir likadana, det viktigaste är att pastan pressas väl runt fyllningen och att fogen är tät. Fortsätt tills du har gjort alla.
4
Hetta upp en stor stekpanna med höga kanter och hitta ett tätt lock. Häll lite olja i pannan och lägg i pastapaketen. Bryn dem fint gyllene på ena sidan, ca. tre minuter. Tillsätt 1 dl vatten i pannan och lägg på locket. Sänk temperaturen och låt ånga i ca. två minuter tills pastan är kokt.
5
Se till att de inte fastnar i botten av pannan, tillsätt en extra skvätt vatten om det behövs.
6
Servera genast med sojadipp.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Biffwok med ingefära och sesam

  2. (1)

    Vårrullar med jordnötssås

  3. (0)

    Enkel kimchi

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Asiatisk mat
    3. Köttfärs

Asiatisk mat

Visa alla
(0)

Bibimbap

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Kryddig nudelsoppa