Mustig gryta med madeiravin

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Mustig gryta med madeiravin

Här bjuds det på en mustig köttgryta med karljohansvamp, timjan och några skvättar madeiravin. Grytan kan göras på både högrev av nötkött eller fläskkarré - båda är lika goda!

Gryta med madeiravin

Ingredienser

1 kgHögrev, högrev eller fläskkarré
30 gtorkad karljohansvamp
600 gMorot
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kvisttimjan
600 gkonserverade tomater
2 mskTomatpuré
4 dlmadeira, torr
4 dlOxfond
1 apelsin, saften
2 mskWorcestershiresås
salt och malen peppar
smör och olja, till stekning
bladpersilja
ris

Gör så här

1
Skär köttet i grova bitar och krydda ordentligt med salt och peppar. Dela svampen i små bitar och häll över 1 dl kokande vatten. Skala morötterna och skär dem i jämna bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skär vitlöken i tunna skivor.
2
Hetta upp en stor kastrull och bryn köttet ordentligt (gör det i flera omgångar så att köttet inte kokas istället för att stekas). Ta upp köttet ur pannan så länge och fortsätt att steka lök och morötter.
3
Tillsätt timjan, vitlök och tomatpuré. Lägg tillbaka allt kött i grytan och häll i krossade tomater, madeira, oxfond, karljohansvampen (med blötläggningsvattnet), apelsinjuice och Worcestershiresås. Koka upp grytan ordentligt, rör om och lägg på locket.
4
Sätt in grytan i ugnen på 150 grader och låt den stå i ca. 2 ½ timme, tills köttet är helt mört. Justera smaken med salt och peppar om det behövs och strö över hackad persilja innan servering.
5
Tips: Servera madeiragrytan med kokt ris bredvid.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Fransk cassoulet med anka och vita bönor

  2. (1)

    Renskavsgryta med potatis och björnbär

  3. (45)

    Viltgryta med svenska smaker

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gryta
    3. Kött

Gryta

Visa alla

Vin till grytor

(1)

Högrevsgryta med ingefära och stjärnanis

(1)

Kyckling i krämig dragonsås

(1)

Marockansk kycklinggryta