Mustig gryta med madeiravin
Här bjuds det på en mustig köttgryta med karljohansvamp, timjan och några skvättar madeiravin. Grytan kan göras på både högrev av nötkött eller fläskkarré - båda är lika goda!
Ingredienser
1 kgHögrev, högrev eller fläskkarré
30 gtorkad karljohansvamp
600 gMorot
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kvisttimjan
600 gkonserverade tomater
2 mskTomatpuré
4 dlmadeira, torr
4 dlOxfond
1 apelsin, saften
2 mskWorcestershiresås
salt och malen peppar
smör och olja, till stekning
bladpersilja
ris
Gör så här
1
Skär köttet i grova bitar och krydda ordentligt med salt och peppar. Dela svampen i små bitar och häll över 1 dl kokande vatten. Skala morötterna och skär dem i jämna bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skär vitlöken i tunna skivor.
2
Hetta upp en stor kastrull och bryn köttet ordentligt (gör det i flera omgångar så att köttet inte kokas istället för att stekas). Ta upp köttet ur pannan så länge och fortsätt att steka lök och morötter.
3
Tillsätt timjan, vitlök och tomatpuré. Lägg tillbaka allt kött i grytan och häll i krossade tomater, madeira, oxfond, karljohansvampen (med blötläggningsvattnet), apelsinjuice och Worcestershiresås. Koka upp grytan ordentligt, rör om och lägg på locket.
4
Sätt in grytan i ugnen på 150 grader och låt den stå i ca. 2 ½ timme, tills köttet är helt mört. Justera smaken med salt och peppar om det behövs och strö över hackad persilja innan servering.
5
Tips: Servera madeiragrytan med kokt ris bredvid.