Påsktårta med passion och marängkycklingar

Av Godare

Vad tycker du?

Påsktårta med passion och marängkycklingar

(51)

En tårta som garanterat lockar fram några leenden i påsk. Gulliga marängkycklingar pryder denna Sable Breton-botten med hasselnötter och passionkräm.

Påsktårtan är skapad av Ått Padtum Söderström, Årets bagare 2017.

Påsktårta med passion och mango

Ingredienser

Passion eller mangokräm

125 g
mjölk
125 g
passionsjuice, (från färsk passionfrukt, som silas genom ett durkslag så ni får bort kärnorna från frukten)
0.5
vaniljstång
60 g
strösocker
60 g
äggulor, (1 äggula = ca 20 g) OBS! spara äggvita till maräng.
15 g
maizena
25 g
Smör, mjukt

Sable Breton-botten med hasselnötter

100 g
Smör
95 g
Socker
2 g
Salt
20 g
Äggula
5 g
Bakpulver
135 g
Vetemjöl
20 g
Hasselnötter, (kan bytas ut mot hackad mandel)

Små kycklingmaränger

100 g
äggvitor
100 g
strösocker
100 g
Florsocker
choklad, till dekoration

Gör så här

1
Passion eller mangokräm: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Sila och sedan plasta och ställ i kyl under natten. Tips! Om ni har svårt att få tag på passionsfrukt kan ni byta ut det mot 125g mango (fryst eller färsk) och saft av en halv citron. Mixa mango och citronsaft med mjölk innan ni kokar upp alla ingredienser så får ni en slät mangokräm.
2
Sable Breton-botten med hasselnötter: Knåda ihop alla ingredienser för hand eller i köksassistent med vinge till en deg. Tryck ut degen till en jämn botten i en tårtring (Ø20cm) på bakplåtspapper. Baka av på 180 grader i 15-17min. Låt botten svalna innan du fyller på krämen.
3
Små kycklingmaränger: Vispa äggvitan tills det börjar skumma. Strö i strösocker och vispa till en styv maräng. Strö florsocker och fortsätt vispa ett par minuter. Spritsa upp önskad mängd maräng i två delar så att det ser ut som en kyckling. Jag har citronzest på mina kycklingmaränger för att få en fin gul färg och god smak på dem. Baka av på 100 grader i 2 timmar. När marängerna är klara kan du smälta lite choklad och göra små prickar som blir ögonen på kycklingarna.
4
Montering: Spritsa 2/3 av passionskrämen på Sable breton-bottnen, när den svalnat. Strö på extra hackade hasselnötter uppe på krämen. Vispa 5 dl grädde. När det bildas toppar när du lyfter på vispen är det perfekt vispad grädde! Blanda resten av passionskrämen med grädde till en gräddkräm. Spritsa eller bred ut gräddkrämen på tårtan till önskat mönster. Dekorera tårtan med små kycklingmaränger och physalis.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Cheesecake med citronsmak

  2. Pekanpaj med ingefära och kolasmetana

  3. Chokladbräck – enkelt och gott godis

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Påsk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!