Thailändsk kycklingsoppa – Tom kha-gai
Tom kha-gai är en fantastiskt god kycklingsoppa med lagom hetta. En uppskattad rätt i Thailand som kocken Wichudaporn Chaiyasaeng lärt sig laga av sin mamma. Recept ur kokboken ”Super tasty thai”.
Ingredienser
Ingredienser
1 pinne
citrongräs, skuren i grova bitar och bankat
5 msk
Matolja
5 skivor
galangalrot
1
Lök, gul, delad i 8 grova bitar
2
limeblad
2
korianderrötter, lätt krossade
2
kycklingfiléer, mycket tunt skivade snett tvärsöver
5
champinjoner, klyftade
3 msk
Kycklingfond, koncentrerad
2 burk
kokosmjölk, à 400 ml
1
Lime, klyftad
1 tsk
Salt, eller efter smak
Till dekoration
2
Koriander, hackade kvistar samt några blad.
3
röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1
Salladslök, skivad
chilipasta i sojabönolja
Gör så här
1
Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i citrongräs, galangalrot, lök, limeblad och korianderrötter och fräs i 1 minut på hög värme.
2
Lägg i kycklingen och champinjonerna och låt allt fräsa under omrörning tills
kycklingen nästan är genomstekt. Tillsätt saltet samt kycklingfonden och låt fräsa lite till under omrörning. Sänk värmen till medelvärme och häll i kokosmjölken och låt det sjuda i ca 10 minuter.
3
Smaka av om det behövs lite mer salt eller fond. Sänk värmen ytterligare och pressa i lime lite i taget, smaka av tills du är nöjd.
4
Häll upp soppan i skålar (lämna kvar galangalskivorna samt korianderroten) och toppa med hackad koriander, chili och salladslök samt några hela blad koriander. Ringla över lite av oljan från burken med chilipasta.