Thailändsk kycklingsoppa – Tom kha-gai

Av Godare

Vad tycker du?

Thailändsk kycklingsoppa – Tom kha-gai

(50)

Tom kha-gai är en fantastiskt god kycklingsoppa med lagom hetta. En uppskattad rätt i Thailand som kocken Wichudaporn Chaiyasaeng lärt sig laga av sin mamma. Recept ur kokboken ”Super tasty thai”.

Tom kha-gai soppa

Ingredienser

Ingredienser

1 pinne
citrongräs, skuren i grova bitar och bankat
5 msk
Matolja
5 skivor
galangalrot
1
Lök, gul, delad i 8 grova bitar
2
limeblad
2
korianderrötter, lätt krossade
2
kycklingfiléer, mycket tunt skivade snett tvärsöver
5
champinjoner, klyftade
3 msk
Kycklingfond, koncentrerad
2 burk
kokosmjölk, à 400 ml
1
Lime, klyftad
1 tsk
Salt, eller efter smak

Till dekoration

2
Koriander, hackade kvistar samt några blad.
3
röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1
Salladslök, skivad
chilipasta i sojabönolja

Gör så här

1
Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i citrongräs, galangalrot, lök, limeblad och korianderrötter och fräs i 1 minut på hög värme.
2
Lägg i kycklingen och champinjonerna och låt allt fräsa under omrörning tills kycklingen nästan är genomstekt. Tillsätt saltet samt kycklingfonden och låt fräsa lite till under omrörning. Sänk värmen till medelvärme och häll i kokosmjölken och låt det sjuda i ca 10 minuter.
3
Smaka av om det behövs lite mer salt eller fond. Sänk värmen ytterligare och pressa i lime lite i taget, smaka av tills du är nöjd.
4
Häll upp soppan i skålar (lämna kvar galangalskivorna samt korianderroten) och toppa med hackad koriander, chili och salladslök samt några hela blad koriander. Ringla över lite av oljan från burken med chilipasta.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Så väljer du rätt kyckling på tallriken

  2. Krispig laxsallad med läckra thaismaker

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Soppa
    3. Asiatisk mat
    4. Thailändsk mat
decoration divider

Soppa

Visa alla

Broccolisoppa med spenat och kokos

Wontonsoppa med pak choi

Fisksoppa med fänkål

Blomkålssoppa med chorizo