Domoda – gambiansk jordnötsgryta
Domoda är en gambiansk gryta med en fyllig och smakrik sås på tomater och jordnötssmör. Recept från kokboken ”Zeinas green kitchen”.
– Den kan innehålla kött, men här har jag gjort den vegansk, säger Zeina Mourtada.
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- Rapsolja, till stekning
- 3 tomater, mogna och röda
- Chili, färsk, eller chiliflakes (kan uteslutas)
- 250 gJordnötssmör, creamy (osötad)
- 100 gTomatpuré
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 4 dlkokhett vatten
- 500 gSötpotatis, eller pumpa
- 1,5 tskSalt
- 2 krmSvartpeppar
- Citronsaft, färskpressad (eventuellt, om du gillar syra)
Servering
- kokt ris, gärna jasminris
- citronklyftor, att pressa över (eventuellt)
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada driver den prisbelönta bloggen Zeinas Kitchen – en av Sveriges största matbloggar. Hon är välkänd i tv-rutan och har skrivit flera populära kokböcker. Här delar Zeina med sig av lättlagade och smakrika recept från hela världen både för vardagar och högtider.
Visa 11 recept