Rårörda vaniljhallon med italiensk maräng
Desserten är viktig vid en festmiddag. Det ska vara lite fyrverkeri mot slutet, tycker Markus Aujalay. Rårörda vaniljhallon är en smidig dessert att förbereda. Glass i frysen, vaniljsåsen är klar, marängsmet i spritsen och du är redo att köra!
Ingredienser
Ingredienser
2 dl
frysta hallon
2 msk
strösocker
Vaniljkräm
2.5 dl
mjölk
0.5
vaniljstång, fröna
3
äggulor
0.65 dl
strösocker
2 msk
maizenamjöl
Italiensk maräng
1.5 dl
strösocker
2
äggvitor
0.5 dl
Vatten
0.5 dl
strösocker
Citronsaft
Till servering
Vaniljglass
Gör så här
1
Rårörda hallon: Blanda hallonen med socker och låt dem tina.
2
Vaniljkrämen: Koka upp mjölken blandad med vaniljfrön och ställ åt sidan. Vispa äggulor, strösocker och maizena tills det blir vitt och fluffigt. Häll mjölken över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka i kastrullen och låt det sakta precis sjuda upp. Dra åt sidan och vispa hela tiden. Sila och kyl ner.
3
Marängerna: Vispa äggvita och socker till styvt skum. Koka socker och vatten till exakt 121grader (använd en digitaltermometer). Häll i en jämn stråle i skålen med den vispade äggvitan och vispa till det är kallt. Tillsätt några droppar citronsaft.
4
Lägg glassen i ett glas. Lägg på hallon och vaniljkräm. Avsluta med att klicka på en sked marängsmet och gratinera eller bränn med gasolbrännare i några sekunder. Marängen ska få lite färg, men fortfarande vara mjuk. Pudra med lite florsocker.