Fixa den ultimata hamburgaren

Av Johan Gunnarsson

(134)

Vad tycker du?

Fixa den ultimata hamburgaren

Finns den perfekta hamburgaren?
Klart den gör! Men den ser inte likadan ut för alla, den får ju olika smak grillad eller stekt. Använd gärna högrevsfärs för mycket smak, gör din egen tryffelmajjo och hembakat hamburgerbröd.

Grilla hamburgare – guide till hur du gör burgare så att dem blir helt perfekta.

Ingredienser

1 kghögrev (nötkött) i bit, alternativt 1 kg färdigmald högrevsfärs
2 tskSalt
0,5 tskSvartpeppar, grovmalen

Gör så här

1
Skär högreven i mindre bitar och mal den i en köttkvarn, alternativt använd färdigmald högrevsfärs. Lägg färsen i en stor bunke.
2
Tillsätt salt och peppar. Använd händerna och blanda försiktigt ihop smeten. Tryck eller pressa inte, låt bara färsen blandas i lugn och ro.
3
Forma smeten till hamburgare. Se till att händerna är blöta och tryck inte ihop burgarna för hårt, det gör inget om de blir lite oregelbundna i kanterna. Använd gärna en hushållsvåg så har du koll på att burgarna blir så stora som du önskar, och att de blir lika stora. Om så önskas kan man forma hela satsen färs till en rulle, inrullad i smörpapper och därefter skära till lagom stora burgare, men packa inte rullen för hårt. Låt de formade hamburgarna vila på ett fat i kylen en timme.
4
Stek eller grilla hamburgarna, 3–4 minuter på varje sida (beroende på hur tjocka de är) eller tills de har fått fin färg. Använder du egenmald färs, eller nymald färs från affären, kan burgarna med fördel vara lite rosa i mitten. 

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Chorizomajonn­äs och tryffelmajonn­äs

  2. (21)

    Toppa burgaren med coleslaw

  3. (22)

    Hamburgerdres­sing – snabb, god och enkel

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Burgare
    3. Kött
    4. Köttfärs

Burgare

Visa alla
(1)

Grekisk hamburgare med tzatziki

(1)

Koreanska fläskburgare

(1)

Burgare med avokado och limemajonnäs

(1)

BBQ-burgare med hemgjorda pommes frites