Pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

Av Godare

Vad tycker du?

Pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

(3)

Pärlgryn är ett gott och roligt alternativ till couscous, bulgur eller matvete. Här ihop med gyllenstekt svamp, grönsakscrudité och rikligt med parmesanost.

Recept ur boken ”Happy food green” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart.

Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

Ingredienser

Ingredienser

2 msk
schalottenlök, hackad
1
vitlöksklyfta, hackad
1 msk
Smör
2 dl
pärlgryn, helt korn
7 dl
grönsaks- eller hönsbuljong
300 g
blandsvamp, shiitake, champinjoner, kantareller, karljohan, taggsvamp
1 msk
Smör
2
morötter
1 msk
rödvinsvinäger
1 krm
Salt
1 dl
Crème fraiche
1 dl
riven parmesanost
2 msk
olivolja
ärtskott

Gör så här

1
Sautera schalottenlök och vitlök i smör, 1–2 minuter utan att det tar färg.
2
Tillsätt pärlgryn och fortsätt sautera under omrörning 3–4 minuter. Tillsätt lite buljong i taget och fortsätt röra om. Koka tills pärlgrynen är mjuka men med lite kärna, ca 30 minuter. Ställ åt sidan.
3
Rensa svampen och lägg i en bunke, fyll på med kallt vatten tills det finns ett mellanrum i botten så att jord och smuts kan sjunka till botten. Rör om och låt stå 10–15 minuter.
4
Lyft svampen från vattnet, utan att röra om för att inte röra upp smutsen i botten och lägg svampen i en varm stekpanna. Låt svampen koka upp och släppa vatten, och låt koka tills vattnet har dunstat bort.
5
Tillsätt 1 msk smör. Stek svampen gyllenbrun. Lyft upp en tredjedel ur pannan och låt svalna.
6
Skala och skiva morötterna tunt. Vänd ihop med vinäger och salt. Ställ åt sidan.
7
Värm upp pärlgrynen och rör ner crème fraîche och riven ost, spara lite av osten till garnering.
8
Vänd ihop morötterna med 2 msk olivolja.
9
Toppa de krämiga pärlgrynen med ärtskott, marinerade morötter, stekt svamp och riven parmesan. Droppa över marinaden från morötterna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Ugnsbakad spetskål och sötpotatis

  2. Fänkålssallad med hasselnötter och smörstekta syrliga äpplen

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika