Ostpaj – enkelt och gott
Ostpaj passar utmärkt på buffébordet men också som lunch med en enkel sallad till. Med det här receptet får du en riktigt smakrik paj som du fyller med den ost du har hemma – svecia, prästost eller cheddar.
Ingredienser
Pajdeg
125 g
smör
3 dl
Vetemjöl
vatten
1 krm
Salt
Äggstanning
2 dl
mjölk
1 dl
vispgrädde
3
ägg
0.5 tsk
Salt
Fyllning
Riven ost, lagrad t ex svecia eller prästost
Gör så här
1
Hacka snabbt ihop mjöl och smör, tillsätt lite kallt vatten om det behövs för att få en deg som håller ihop.
2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten och låt den vila i frysen cirka 20 minuter så håller den formen bättre när den bakas.
3
Sätt ugnen på 225 grader. Baka pajen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills den fått lite färg.
4
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt i en bunke.
5
Ta ut pajskalet och låt det svalan lite.
6
Riv osten och lägg den i botten av pajskalet. Häll på äggstanningen.
7
Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader och baka klart pajen i cirka 20 minuter eller tills den fått en fin gyllene färg.
Vad tycker du om receptet?
Ämnen