Av Markiz Tainton

Markiz Taintons härligt gröna shakshuka

Av Markiz Tainton

Vad tycker du?

Markiz Taintons härligt gröna shakshuka

(34)

Markiz Tainton lagar här en grön shaksunka som hon ofta äter till frukost eller brunch. Toppa med fetaost och servera med varma pitabröd.

– Kom ihåg att fräsa kryddorna i oljan först. Då öppnas aromerna upp och smakerna kommer fram, tipsar hon i klippet.

Ingredienser

Ingredienser

1
Gul lök
1
Purjolök
Olivolja, att steka i
3 msk
Ras el Hanut, alt spiskummin, paprika, koriander, saffran
3
vitlöksklyftor
1 msk
Harissa, eller 0.5 chilifrukt per portion
100 g
grönkål
200 g
Ärter, gröna
100 g
Spenat
2 msk
kronärtskockspuré
2 dl
Vatten, cirka
Salt och svartpeppar
1 knippe
dill, stort
4
ägg, eller fler
150 g
Fetaost

Till servering

Khobz, tunnbröd eller pitabröd
yoghurt

Gör så här

1
Skala och strimla gul lök och purjolök och stek i olivolja tillsammans med kryddorna, på låg värme i 5 minuter, helst under lock.
2
Skala och hacka vitlök och tillsätt i stekpannan tillsammans med harissa, strimlad grönkål och gröna ärtor. Stek i 5 minuter till.
3
Strimla spenaten grova och lägg ner i stekpannan tillsammans med kronärtskockspurén. Häll i vatten,  koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salta och peppra.
4
Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
5
När grytan är klar, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Sätt på lock och låt koka i några minuter så att äggen blir klara. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen.
6
Smula rikligt med fetaost
7
Servera med varma pitabröd och yoghurt

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Frasiga kokosvåfflor med smakrika röror

  2. Friterad fisk är flott och gott

  3. Adana kebab – turkiskt lammfärsspett

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Brunch
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika