Apfelstrudel – klassiskt bakverk med äpplen
Apfelstrudel – dräller det ner äpplen i trädgården? Gör då lite klassiska apfelstrudels och bjud på till fikat. Det goda österrikiska bakverket bakar du enkelt med färdig filodeg.
Ingredienser
Ingredienser
8 blad
Filodeg
75 g
smör
1
Äggula
2 msk
strösocker
Fyllning
8
äpplen
2 msk
smör
4 msk
strösocker
1 dl
russin, gärna gula
Till servering
grädde, crème fraiche eller vaniljglass
Gör så här
1
Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs äppelbitarna tills de mjuknat, cirka 5 minuter. Strö på socker och blanda ner russinen. Låt svalna.
2
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret.
3
Lägg ett ark filodeg på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla det med smält smör. Lägg på nästa ark, pensla med smör. Fortsätt likadant med resten av arken.
4
Bred ut äppelbitarna och rulla ihop arken från kortsidan som en rulltårta, inte för hårt.
Vispa upp äggulan och pensla rullen och strö över socker.
5
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och grädda cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna och skär i bitar med en vass kniv.
6
Servera med vaniljglass, crème fraiche eller en klick vispgrädde.