Rotfruktscurry med myntasås

Av Lise Finckenhagen

Bjud på en krämig rotfruktscurry där den runda fina sötman i rotfrukterna verkligen kommer till sin rätt. En värmande, vårig och mättande curry som passar lika bra en grön måndag som en festlig fredag.

Rotfruktscurry med myntasås

Ingredienser

Ingredienser

1 msk
Spiskummin
1 msk
korianderfrön
1 tsk
Chilipulver
1 msk
Garam masala
1 msk
Gurkmeja
0.5 tsk
hel svartpeppar
1
Lök
4
vitlöksklyftor
2 msk
ingefära, färsk och riven
4 dl
Kokosmjölk
1 burk
krossade tomater
1 kg
rotfrukter, som morot, palsternacka och rotselleri
150 g
körsbärstomater
150 g
Spenat
1
Lime
Salt
Olja, till stekning
ris, kokt till servering

Dressing

2
Lime, juicen
4 msk
Vatten
2 msk
ingefära, färsk och riven
1
grön chili, hackad och rensad från frön
1 knippe
koriander
1 knippe
myntablad, små
1 dl
yoghurt, naturell
1 nypa
salt

Gör så här

1
Värm alla kryddorna i en het torr panna tills det doftar aromatiskt. Krossa dem i en mortel eller kryddkvarn.
2
Hacka lök och vitlök. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en kastrull och fräs lök och vitlök under omrörning tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt de krossade kryddorna och ingefäran och låt det puttra ytterligare en minut.
3
Rör ner kokosmjölk och krossade tomater. Låt såsen puttra medan du rengör och skär alla grönsaker i jämna bitar.
4
Lägg ner grönsakerna i såsen och låt puttra under lock i cirka 30 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Rör om med jämna mellanrum så att det inte fastnar i botten av pannan.
5
Lägg i halverade körsbärstomater under tiden. Smaka av med salt och limejuice. Rör ner spenaten precis innan servering.
6
Mixa limejuice, vatten, ingefära och chili med en stavmixer tills allt är fint hackat. Tillsätt koriander, myntablad, yoghurt och en ordentlig nypa salt. Fortsätt mixa tills du får en grön och slät sås.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Mild curry med lökpakora

  2. Vindaloo med grillade lammspett, naanbröd och rostade nötter

  3. Falafel i pitabröd med sval yoghurtdressing

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Gryta
    4. Indisk mat
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika