Rotfruktscurry med myntasås

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Rotfruktscurry med myntasås

Bjud på en krämig rotfruktscurry där den runda fina sötman i rotfrukterna verkligen kommer till sin rätt. En värmande, vårig och mättande curry som passar lika bra en grön måndag som en festlig fredag.

Rotfruktscurry med myntasås
Rotfruktscurry med myntasås

Ingredienser

1 mskSpiskummin
1 mskkorianderfrön
1 tskChilipulver
1 mskGaram masala
1 mskGurkmeja
0,5 tskhel svartpeppar
1 Lök
4 vitlöksklyftor
2 mskingefära, färsk och riven
4 dlKokosmjölk
1 burkkrossade tomater
1 kgrotfrukter, som morot, palsternacka och rotselleri
150 gkörsbärstomater
150 gSpenat
1 Lime
Salt
Olja, till stekning
ris, kokt till servering

Dressing

2 Lime, juicen
4 mskVatten
2 mskingefära, färsk och riven
1 grön chili, hackad och rensad från frön
1 knippekoriander
1 knippemyntablad, små
1 dlyoghurt, naturell
1 nypasalt

Gör så här

1
Värm alla kryddorna i en het torr panna tills det doftar aromatiskt. Krossa dem i en mortel eller kryddkvarn.
2
Hacka lök och vitlök. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en kastrull och fräs lök och vitlök under omrörning tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt de krossade kryddorna och ingefäran och låt det puttra ytterligare en minut.
3
Rör ner kokosmjölk och krossade tomater. Låt såsen puttra medan du rengör och skär alla grönsaker i jämna bitar.
4
Lägg ner grönsakerna i såsen och låt puttra under lock i cirka 30 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Rör om med jämna mellanrum så att det inte fastnar i botten av pannan.
5
Lägg i halverade körsbärstomater under tiden. Smaka av med salt och limejuice. Rör ner spenaten precis innan servering.
6
Mixa limejuice, vatten, ingefära och chili med en stavmixer tills allt är fint hackat. Tillsätt koriander, myntablad, yoghurt och en ordentlig nypa salt. Fortsätt mixa tills du får en grön och slät sås.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Rotfruktscurry med myntasås