Friterad kycklingburgare
Krispig kycklingburgare med het, röd sås à la Korean fried chicken! Servera med knaprig kålsallad, vitlöksmajonnäs och koriander. Vi vågar utlova en riktig smaksensation.
Ingredienser
Friterad kyckling
800 g
Kycklingfilé, eller lår utan ben
2
ägg
3 dl
mjöl
salt och malen peppar
1 l
olja, neutral för stekning
Sås
2 dl
Ketchup
4 msk
Chilisås, stark
4 msk
risvinäger, eller vinäger 7 %
4 msk
Sojasås
2 msk
Honung, flytande
1 msk
Sesamolja
4 tsk
Socker
1.5 msk
ingefära, färsk och finriven
1 tsk
vitlök, finriven
Till servering
hamburgerbröd
aioli
kål, finstrimlad (eventuellt sallad)
morot, fint strimlad
gurka
jalapeño, finhackad
Koriander, färsk
Gör så här
1
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
2
Dela kycklingfiléerna i mitten på längden. Använder du kycklinglår kan du eventuellt banka dem lite plattare.
3
Vispa ihop äggen i en skål. Lägg mjölet i en annan skål eller djup tallrik.
4
Krydda med salt och peppar och vänd först kycklingen i mjöl, sedan i ägg och sedan tillbaka i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl.
5
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stekpanna eller använd en tjockbottnad panna med höga kanter. Fritera kycklingen precis innan servering i 3-5 minuter, tills kycklingen är gyllene och krispig. Fritera kycklingbitarna i flera omgångar, och låt kycklingen droppa av på hushållspapper.
6
Blanda ihop finstrimlad vitkål, morot, gurka, lite finhackad jalapeño och grovt hackad koriander.
7
Bred aioli på hamburgerbrödet och tillsätt grönsaker, kyckling och sås.