Brysselkålspytt med pocherat ägg

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Brysselkålspytt med pocherat ägg

Stekt brysselkål och överbliven ugnsbakad mandelpotatis utgör grunden till brysselkålspytt. Chili, vitlök och ingefära sätter piff på brysselkålen och pocherade ägg är alltid gott, men det går bra med stekt ägg också.

Brysselkålspytt med pocherat ägg
Brysselkålspytt med pocherat ägg

Ingredienser

400 gPotatis, kokt eller överbliven ugnsbakad
400 gBrysselkål, och/eller rosettkål
0,5 röd chili, mer om man vill
2 vitlöksklyftor
1 tskIngefära, färsk och riven (kan utelämnas)
200 gBacon
4 ägg, pocherade
chilisås, stark
Persilja , hackad
salt och malen peppar

Pocherade ägg

4 ägg, stora
1 lVatten
4 mskVinäger 7 %, eller vitvinsvinäger
1 tskSalt

Gör så här

  1. Rensa och dela brysselkålen i bitar. Rosettkål kan delas i två. Rensa och skär chilin fint och finhacka vitlöken.
  2. Skär baconet i små bitar. Stek baconet gyllene och knaprigt i en stor stekpanna. Ta bort baconet ur pannan så länge.
  3. Tillsätt potatisen och stek potatisen tills den blivit gyllene och genomvarm. Ställ potatisen åt sidan så länge.
  4. Stek brysselkålen på hög värme i 2-3 minuter, eller tills brysselkålen är gyllene och knappt mjuk.
  5. Lägg tillbaka allt i pannan. Tillsätt chili, vitlök och ingefära och låt det hela puttra i några minuter. Krydda med salt och peppar.
  6. Pocherat ägg: Se till att äggen som ska pocheras är så färska som möjligt, annars rinner vitan ut.
  7. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt vinäger och salt. Knäck försiktigt ägget i en liten kopp.
  8. Sänk temperaturen på vattnet, det ska sjuda strax under kokpunkten. Rör kraftigt så att det bildas en rotation (virvel) i vattnet.
  9. Häll försiktigt i ägget (försök ev. att samla vitan runt gulan om det flyter ut lite) och låt ägget pochera i 3-4 minuter. Gulan ska vara flytande och vitan fast.
  10. Lyft försiktigt upp ägget med en hålslev.
  11. Servera brysselkålspytten toppad med pocherat ägg och lite chilisås.
  12. Tips: Strö gärna över lite smulad fetaost innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Brysselkålspytt med pocherat ägg