Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos
Klassisk husmankost när den är som allra bäst. Kombinationen kål och färs är oslagbar. Lägg till fluffigt potatismos och sötsyrliga rårörda lingon så blir det en riktig fullträff. Recept av matkreatören Sofia Henriksson.
Ingredienser
- 250 gfrysta lingon
- 0,5 dlströsocker
Dolmar
- 1 Gul lök
- smör
- 1 dlRåris, kokt
- 400 gBlandfärs
- 0,5 dlBovetemjöl
- 1 ägg
- 1 mskJapansk soja
- 2 tskPaprikapulver
- Salt och svartpeppar
- 1 Vitkålshuvud
- vatten
- smör
- Olja
- 1 mskJapansk soja
- vitkålsspad
- 0,5 dlmörk sirap
Gräddsky
- 2 dlKöttfond, eller buljong
- 1 dlVatten
- 2 dlvispgrädde
Potatismos
- 1 kgPotatis, mjölig
- 50 gsmör
- 1 dlmjölk
- 1 dlgrädde
- 1 tskmald muskot
- Salt och svartpeppar
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Sofia Henriksson
När Sofia Henriksson står i köket bjuds det på färgstark, smakrik och lättlagad mat från världens alla hörn. Hon har i princip ätit sig igenom 50 länder och det märks tydligt i hennes matlagning. Sofia vann Sveriges mästerkock 2020 och är idag en välkänd matkreatör och kokboksförfattare. I programmet “Världens mat” bjuder hon på bland annat krispiga gyozas, saftiga pupusas och tortellini med brynt smör.
Visa 34 recept