Sofia Henriksson

Av Sofia Henriksson

Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos

Av Sofia Henriksson

(3)

Vad tycker du?

Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos

Klassisk husmankost när den är som allra bäst. Kombinationen kål och färs är oslagbar. Lägg till fluffigt potatismos och sötsyrliga rårörda lingon så blir det en riktig fullträff. Recept av matkreatören Sofia Henriksson.

Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos
Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos

Ingredienser

250 gfrysta lingon
0,5 dlströsocker

Dolmar

1 Gul lök
smör
1 dlRåris, kokt
400 gBlandfärs
0,5 dlBovetemjöl
1 ägg
1 mskJapansk soja
2 tskPaprikapulver
Salt och svartpeppar
1 Vitkålshuvud
vatten
smör
Olja
1 mskJapansk soja
vitkålsspad
0,5 dlmörk sirap

Gräddsky

2 dlKöttfond, eller buljong
1 dlVatten
2 dlvispgrädde

Potatismos

1 kgPotatis, mjölig
50 gsmör
1 dlmjölk
1 dlgrädde
1 tskmald muskot
Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Rårörda lingon: Vänd lingonen med sockret i en skål och låt dem tina, så att sockret smälter. Rör om så ofta du orkar! Ju mer desto bättre.
  2. Kåldolmar: Riv löken och stek mjuk i smöret. Blanda med råris, blandfärs, bovetemjöl, ägg, hälften av sojan och paprikapulver i en skål till en färs. Tillsätt salt och peppar efter smak.
  3. Lossa kålbladen från stocken och förväll i vatten, ta loss bladen vartefter de lossnar. Lägg en klick färs på varje blad och vik ihop. Stek lätt i smör, olja och soja tills de får lite färg. Lägg över i ugnsfast form och ringla över sirapen och vitkålsspadet så att botten täcks. Ställ in i ugnen på 200 grader cirka 30 minuter. Koka under tiden grädde och köttfond i samma panna som du stekt löken i. Häll över kåldolmarna och grädda 15 minuter till i ugnen.
  4. Potatismos: Skala potatisen och hacka upp i mindre bitar. Koka tills de är mjuka.Mosa sönder och vispa samman med mjölk, smör och grädde. Krydda med salt, muskot och svartpeppar till önskad smak.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos