Lantbröd på råg
Man måste bara älska detta bröd lantbröd på råg. Med en fördeg som får bubbla igång över natten blir brödet riktigt saftigt och gott. I flera dagar dessutom. Recept ur ”Blomster och bakverk” av Annelie Andersson.
Ingredienser
Dag 1
25 gJäst
1,5 dlVatten, ljummet, kring 30°
1,5 dlRågmjöl, 1 dl=60 g
Dag 2
3,5 dlVatten, ljummet, kring 30°
4 dlRågmjöl, à 55 g
1 mskolja
3 tskSalt
8 dlVetemjöl, cirka. à 60 g
Gör så här
1
DAG 1: Lös upp jästen i vattnet och blanda i rågmjölet. Täck bunken med plast och låt stå över natten (eller i 12 timmar). På morgonen kommer det att vara små fina bubblor i smeten.
2
DAG 2: Ta fram fördegen och tillsätt vatten, rågmjöl, olja och salt. Blanda allt. Arbeta in vetemjöl tills degen släpper från kanterna och inte längre är kladdig. Här kan det vara bekvämt att använda en assistent. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar vanligtvis ca 45 minuter.
3
Värm ugnen till 225°. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma till två runda bröd.
4
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Snitta bröden och ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 35–45 minuter. Bröd med råg mår ofta bra av att vila några timmar eller över natten innan man skär i det.