Saftiga scones med äpple och lingon

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Saftiga scones med äpple och lingon

Rivet äpple i degen gör de här sconesen extra saftiga och lingon bidrar med färg, smak och friskhet. De kan ätas som de är, delas och fyllas med ditt favoritpålägg, eller serveras med något sött som rårörda bär eller citronkräm. Receptet ger sex medelstora scones.

Scones med äpple och lingon
Scones med äpple och lingon

Ingredienser

50 gsmör, rumstempererat
2 dlfullkornsvete, finmalet
1 dlVetemjöl
1 dlhavremjöl
1 tskBakpulver
0,25 tskKanel
1 nypasalt
2,5 dlmjölk, eller kefir, naturell yoghurt, kvarg, mandelmjölk
1 Äpple, rivet
0,5 dlLingon, gärna frysta
1 mskapelsinskal, rivet
3 mskhackad mandel, eller nötter, till garnering
vatten, eller mjölk/uppvispat ägg, till pensling

Gör så här

  1. Smula smöret tillsammans med mjöl och bakpulver. Tillsätt kanel, salt och mjölk och blanda allt snabbt. Blanda till sist i rivet äpple och lingon med de övriga ingredienserna, och blanda ihop allt snabbt. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och forma degen till en rundel (rakt på bakplåtspappret), ca. 3 cm tjock.
  2. Använd en kniv doppad i mjöl och dela rundeln i sex "kakbitar" (skurna halvvägs ner i degen).
  3. Pensla med vatten, mjölk eller ägg och strö över hackad mandel. Grädda sconesen i mitten av ugnen i 200 grader i ca. 35 minuter. Låt svalna på galler.
  4. Sconesen går att äta som de är, och är lika goda med ost som med citronkräm (lemon curd).
  5. Tips: Tillsätt två matskedar (för fyra portioner) socker eller honung för sötare scones. Lingon kan ersättas med blåbär eller hallon. Torkad frukt eller bär som russin, aprikoser, björnbär eller blåbär kan också användas. Hackade nötter och mörk choklad är en möjlighet. Smör kan ersättas med rapsolja.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Saftiga scones med äpple och lingon