Reuben portabellosandwich
Är du sugen på en riktigt matig macka ska du prova Fabian Olli Johansons variant av Reuben portabellosandwich. I den hittar du både portabellosvamp, emmentalerost, surkål och en dressing med lite extra sting av tabasco.
Ingredienser
500 gportabellosvamp
100 gEmmentaler
1 surdegsbröd, eller råglimpa
130 gSmör
30 gSalvia
2 chipotlechilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 mskHonung
surkål
saltgurka
Fabbes Reubendressing
2 dlRapsolja
2 äggulor
1 mskDijonsenap
1 mskcidervinägersenap
1 mlHonung
2 mskpepparrot, finriven
2 tskworchestershiresås
citron
tabasco
Kryddrub
1 msksvartpeppar
1 mskRosépeppar
1 mskkorianderfrön
1 tsksenapsfrön
1 mskmuscovadosocker
1 mskrökt paprikapulver
2 tskvitlökspulver
2 tsklökpulver
Gör så här
1
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Rosta svartpeppar, rosépeppar, koriander och senapsfrön i en stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta aromatiskt. Stöt kryddorna i en mortel till ett strössel, blanda med resterande kryddor i en skål.
2
Stöt salvia, urkärnad chipotle och skalade vitlöksklyftor till en röra. Blanda med rumstempererat smör.
3
Lägg portabellon i en ugnsfast form med hatten nedåt. Bred kryddsmöret över svampens skivor, strö på ett jämnt lager kryddrub, ringla över honung och krydda med lite flingsalt. Ugnsrosta svamparna i cirka 15 minuter, vänd dem, pensla hatten med lite av smöret i botten av formen. Strö över ett tunt lager
kryddrub och rosta ytterligare 5 minuter.
4
Vispa ihop äggula, dijon, cidersenap, finrivet citronskal, worcestershiresås och honung. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med pepparrot, tabasco, citronsaft och salt efter eget behag.
5
Skiva rågbrödet i centimetertjocka skivor och portabellon i tunna skivor. Fördela svampen på hälften av brödskivorna, klicka på dressingen. Täck dressingen med lite surkål och några skivor emmentaler, gratinera i ugnen tills osten fått fin färg. Bred ett jämnt lager smör på resten av brödskivorna och lägg på dem på toppen. Baka mackorna en sista gång i ugnen tills brödet blivit rostat.
6
Servera med saltgurka.