Renstek med gräddsås och björnbär

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Renstek med gräddsås och björnbär

En mustig viltmiddag på bara en timme. Renstek i gräddsås med lök, timjan och smöriga kantareller. Servera med nykokt potatis, värmda björnbär och karamelliserad lök.

Renstek med gräddsås, kantareller, nykokt potatis och björnbär.
Renstek med gräddsås, kantareller, nykokt potatis och björnbär.

Ingredienser

1 kgrenkött, lårstycke
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
300 gKantareller
2,5 dlkoncentrerad oxfond, eller viltfond, koncentrerad
3 dlvispgrädde
2 msksvartvinbärssirap, eller balsamvinäger
300 gsmå potatisar
150 gbjörnbär
1 kvisttimjan
0,5 dlbladpersilja , hackad
salt och malen peppar
enbär, krossade
Olja
smör

Gör så här

  1. Skär försiktigt bort eventuella hinnor på lårstycket med en vass kniv. Gnid in köttet väl med salt, mald peppar och lite krossade enbär. Skär löken i tunna skivor och krossa vitlöksklyftorna.
  2. Hetta upp en passande gryta och bryn steken på medelhög värme i rejält med smör. Tillsätt lök (men spara lite av löken till senare), vitlök och timjan. Fortsätt att bryna steken runtom och tillsätt också svampen vartefter. Det ska fräsa ordentligt i grytan, men smöret får inte brännas vid. Vänd grönsakerna ofta, löken ska vara gyllene och karamelliserad.
  3. Lyft upp köttet ur grytan och häll i fonden. Koka upp ordentligt (och skrapa loss allt som kan ha fastnat i botten). Tillsätt grädde och sirap och låt koka upp igen. Lägg tillbaka köttet i grytan, sänk värmen så att det bara sjuder/puttar försiktigt i grytan och lägg på locket.
  4. Låt köttet stå så här i 15 minuter, vänd på köttet, låt locket ligga på lite löst och fortsätt sjuda i 15 minuter. Lyft ur köttet och låt vila i 15 minuter under lös folie. (Det är viktigt att grytan inte kokar, då kan köttet snabbt bli överstekt/överkokt. Använd gärna en stektermometer och lyft ur steken när innertemperaturen är 56 grader (kom ihåg att temperaturen stiger ytterligare ett par grader under viloperioden).
  5. Koka potatisen i välsaltat vatten i ca. 20 minuter.
  6. Smaka av såsen med salt och peppar om det behövs. Blanda potatisen i såsen och strö över den hackade persiljan. Fräs resten av löken i en liten kastrull med en liten klick smör. Tillsätt björnbären när löken är mjuk och värm bären försiktigt.
  7. Skär steken i tunna skivor och servera gräddsåsen till, toppad med varma björnbär.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Renstek med gräddsås och björnbär