Bagels New York style

Av Godare

(23)

Vad tycker du?

Bagels New York style

Bagels precis som i New York. Med det här receptet kan du förbereda dina bagels, förvara dem i kylen och äta dem nybakade till kvällsfikat eller frukosten.

Recept ur boken ”Långjäst och lättbakat” av Maria Blohm.

Baka bagels så som de smakar i New York.
Baka bagels så som de smakar i New York.

Ingredienser

300 gkallt vatten
10 gJäst, färsk
1 mskströsocker
1 ägg
1,5 tskSalt
550 gvetemjöl, special
Olja, utan smak till bakplåtspappret (t.ex. rapsolja)
frön, att strö över (valfritt)

Gör så här

1
Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Väg alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
2
Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
3
Täck bunken med plast och låt degen vila 1 timme.
4
Stjälp ut degen på ett lätt mjölat underlag och dela den i 8 delar som väger 100–110 g styck. Rulla degbitarna till runda bollar, tryck in ett finger i mitten och arbeta ut degen till en ring. Eller rulla ut degbiten så att den blir lång nog att räcka runt din hand vid knogarna, och pressa ihop ändarna så att en ring bildas. Lägg skarven mot underlaget och rulla fram och tillbaka så att ändarna pressas ihop ytterligare.
5
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka, och olja in det. Placera ringarna på pappret.
6
Lägg en handduk ovanpå och täck med plastfolie eller en stor plastpåse.
7
Ställ in plåten/brickan i kylskåpet och låt stå i 8–10 timmar. Om du använder en bricka får du sedan dra över bakplåtspappret till en plåt före gräddningen.
8
Koka upp 1 1?2–2 liter vatten. Stjälp ner en bagel i taget i vattnet, och koka den cirka 30 sekunder på varje sida. Lägg tillbaka den på plåten. Gör likadant med samtliga.
9
Strö över frön, om du vill ha det. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Bagels New York style