Äppelbakelser med vaniljkräm

Av Godare

Vad tycker du?

Äppelbakelser med vaniljkräm

(26)

Servera äppelkaka och vaniljsås i ett med den här bedårande bakelsen. Det snygga slalommönstret fixar du enkelt med en spritspåse med kronbladstyll. Recept ur Emma Brink Rasks bok ”Baka och spritsa”.

Äppelbakelser med vaniljkräm

Ingredienser

Ingredienser

1
Gelatinblad
1
vaniljstång
2 dl
vispgrädde
100 g
Vit choklad
2
äggulor
1 msk
strösocker

Fyllning

4
äpplen, små
2 msk
farinsocker
20 g
smör
2 tsk
Kanel

Pajdeg

175 g
smör
3 dl
Vetemjöl
0.5 dl
strösocker
0.5 dl
muscovadosocker
2 tsk
Vaniljsocker
1 dl
Havregryn KRAV
0.5 tsk
salt

Garnering

oxalis

Gör så här

1
Vaniljkräm: Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Skrapa vaniljfröna ur stången och koka upp stång, frön och grädde i en kastrull. Ställ åt sidan i 10 minuter.
2
Hacka chokladen och lägg den i en skål.
3
Vispa samman äggulor och socker. Plocka bort vaniljstången och häll grädden i äggblandningen medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar vid ca 84 grader. Ta kastrullen från värmen, smält ner gelatinet och häll blandningen över chokladen.
4
Rör till en jämn kräm. Sätt plastfilm tätt intill och kyl över natten. fyllning Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär dem i tunna skivor. Stek skivorna i farinsocker, smör och kanel ett par minuter tills de har mjuknat något.
5
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och klä en form, cirka 15 x 25 cm och gärna med löstagbar botten, med bakplåtspapper.
6
Pajdeg: Blanda alla ingredienser till en smulig deg. Tryck ut hälften i botten av formen. Fördela äpplena på degen och smula resten av degen över dem (platta gärna till ytan lite). Grädda i 25–30 minuter tills pajen har fått fin färg. Låt den svalna i rumstemperatur.
7
Dekoration: Lossa pajen ur formen och skär den i ca 12 rektangulära bitar. Förbered en spritspåse med en kronbladstyll och fyll den med krämen (rör inte i den mer än nödvändigt).
8
Vinkla påsen så att den tjocka delen av tyllen riktas mot bakelsens yta. Spritsa slalommönstrade rader från kant till kant på varje pajbit. Håll gärna ett finger som stöd längs ena kortsidan för att undvika att spritsningen tippar bakåt. Garnera eventuellt med oxalis.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Lär dig spritsa som ett proffs

  2. Banancupcakes med creamcheese- och honungsfrosting

  3. Lakritskladdkaka med geléhallonfrosting

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Efterrätter
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!