Broccoli- och grön ärtsoppa med slungad fänkål
Broccoli och gröna ärtor – en soppa som har två superkrafter. För det första går den extremt snabbt att laga eftersom den görs på frysta grönsaker. För det andra så är den lika god kall som varm.
Recept av Therese Elgquist.
Ingredienser
Ingredienser
1
Gul lök
2
vitlöksklyftor
400 g
Broccoli
400 g
gröna ärtor
1 msk
färsk ingefära, riven
1 tsk
korianderfrön
1 burk
kokosmjölk, à 400 g
vatten
3 blad
färsk ramslök, eller mer efter smak
1 tsk
Äppelcidervinäger
Olja, till stekning
Salt
Slungad fänkål
1
fänkål
2 tsk
Rapsolja, kallpressad
1
citron, ekologisk (zesten)
1 nypa
flingsalt
Topping
rostad mandel, finhackad
färsk basilika eller persilja, finhackad
groddar eller skott, valfritt
Gör så här
1
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja tills mjuka. Skär broccolin i mindre bitar, vänd ner i grytan tillsammans med ärtor, ingefära och korianderfrön. Slå på kokosmjölk och fyll på med vatten så det täcker, låt koka upp. Sjud i 10-15 minuter, tills broccolin är helt mjuk. Tillsätt ramslöken och mixa helt slät med stavmixer. Smaka av med vinäger och salt.
2
Hyvla eller skär fänkålen mycket tunt. Sväng runt med olja, citronzest och flingsalt.
3
Toppa soppan med färska örter, slungad fänkål, rostad mandel och skott.