Röd linscurry med kokos
Linsgryta med röd curry och kokos är enkelt, gott och värmande. Blanda ner hackad koriander och lite hackad mynta i det kokta riset, och vips så får du korianderris.
Ingredienser
Ingredienser
250 g
Röda linser, torra och delade
2
lökar, tunt skivade
4
vitlöksklyftor, hackade eller rivna
1 msk
Spiskummin
1 msk
korianderfrön
1 tsk
Chilipulver, eller krossad torkad chili
2 tsk
Garam masala
1 msk
Gurkmeja
2 msk
Ingefära, finriven och färsk
4 dl
Kokosmjölk
1 burk
krossade tomater
3.5 dl
Vatten
150 g
Tomat, grovt hackad
1 dl
Kokosgrädde, eller grädde
1
Lime
neutral olja, eller ghee, för stekning
Salt
Till servering
babybroccoli, ångad (eller vanlig broccoli)
grön chili, finhackad
Koriander
mynta
basmatiris
naanbröd, eller roti
Gör så här
1
Skölj linserna ordentligt i kallt vatten. Blötlägg linserna i rikligt med kallt vatten i 20 minuter. Häll av blötläggningsvattnet och skölj linserna igen.
2
Fräs löken och vitlöken på medelhög värme tills löken är gyllene och mjuk. Krossa spiskummin och koriander i en mortel och lägg i löken tillsammans med chili, garam masala och gurkmeja.
3
Låt allt fräsa i några minuter innan du tillsätter ingefära och låt det hela fräsa lite till. Rör om regelbundet så att det inte fastnar i botten av pannan eller kastrullen.
4
Tillsätt linser, kokosmjölk, krossade tomater och vatten. Blanda ihop allt ordentligt och låt koka upp på medelhög värme.
5
Sänk temperaturen något, och låt det puttra tills linserna är helt mjuka. Det tar ca 40 min. Låt locket ligga på till hälften. Rör om med jämna mellanrum.
6
Linsgrytan ska ha en trögflytande konsistens. Om det blir för tjockt innan linserna är kokta kan du tillsätta lite mer vatten. Tillsätt tomaterna, rör ner kokosgrädden och smaka av med salt och några goda droppar limejuice.
7
Strö över hackade örter och lite finhackad chili, och servera linsgrytan med ångad babybroccoli eller broccoli i små buketter, basmatiris och gärna naanbröd. Som extra tillbehör är det även väldigt gott med chutney i en eller annan variant.