Krispig pekinganka

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Krispig pekinganka

Pekinganka är en underbart god rätt från Kina som kombinerar många spännande smaker. Hoisinsåsens kryddiga sötma tillsammans med den möra och knapriga ankan skapar en kulinarisk fest. Extra gott blir det om du gör de små pannkakorna själv.

Pekinganka

Ingredienser

4 anklår
2 msksojasås
2 mskfarinsocker
0,5 gurka, skuren i tunna stavar
4 Salladslökar, fint strimlade
hoisinsås

pannkakor

250 gvetemjöl, gärna extra finsiktat
1,5 dlvatten, kokande
2 tskolja
sesamolja, till pensling

Gör så här

1
Doppa låren i en gryta med kokande vatten i två minuter. Låt dem rinna av väl.
2
Blanda ihop sojasås och socker. Gnid in låren med blandningen och låt dem stå utan lock i kylen i minst ett par timmar eller gärna över natten.
3
Lägg låren med fettsidan upp i en ugnsfast form. Stek dem i 150 grader i ca. två timmar. Höj värmen till 200 grader och stek tills skinnet är helt knaprigt.
4
Gör pannkakor: Sikta mjölet i en skål. Tillsätt vatten och olja och arbeta ihop degen tills den är helt slät och smidig. Slå in degen i plastfolie och låt vila i 10 minuter.
5
Rulla ut degen till en korv på ca. 5 cm i diameter. Skär korven i 12 jämna skivor. Kavla ut varje skiva till en tunn rundel ca. 18 cm i diameter.
6
Pensla hälften av pannkakorna med sesamolja. Lägg de andra pannkakorna ovanpå så att du får dubbla pannkakor. Använd en torr het stekpanna och stek en dubbelpannkaka i taget. Stek snabbt på båda sidor, tills de får gyllene fläckar och bubblar upp lite.
7
Lägg dubbelpannkakan på ett fat och skilj halvorna åt (kakorna kan nu staplas ovanpå varandra). Lägg en kökshandduk över de färdiga pannkakorna och fortsätt så tills alla är färdigstekta.
8
Plocka ankköttet från benet och skär allt i strimlor (eller åtminstone i mindre bitar). Pensla pannkakorna med hoisinsås och toppa med ankkött, gurka och salladslök.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

  2. (9)

    Kimchipannkakor – koreansk snabbmat

  3. (2)

    Bibimbap – en riktig smakupplevelse

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Asiatisk mat
    3. Kött

Asiatisk mat

Visa alla
(0)

Bibimbap

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Kryddig nudelsoppa