Sofia Henriksson

Av Sofia Henriksson

Pupusas med kålsallad och tomatsås

Av Sofia Henriksson

(185)

Vad tycker du?

Pupusas med kålsallad och tomatsås

Pupusa power!

Här lagar Sofia Henriksson El Salvadors nationalrätt, ett slags inbakade tacos.

– Jag fullkomligt älskar pupusas! Prova pupusas nästa gång du är sugen på något riktigt mumsigt – du kommer inte att ångra dig, säger Sofia Henriksson.

Servera med härlig kålsallad och tomatsalsa.

Ingredienser

Pupusas

4 dlrismjöl
0,5 tskSalt
0,5 dlVatten, kokande, eller upp till det dubbla
Olivolja, till stekning
400 gsvarta bönor, eller lika mycket queso fresco (mexikansk färskost), alternativt mozzarellaost 

Salsa Roja

5 tomater, eller skalade hela tomater på burk
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 Schalottenlök
2 tskoregano, torkad
1 tskSalt
1 tskSvartpeppar
2 mskolivolja

Kålsallad

2 morot
0,5 Gul lök
0,5 Vitkålshuvud
1 lVatten, kokande
1 dlVatten
1 tskSalt
2 dlchampangevinäger, alt äppelcidervinäger
2 tskoregano , torkad
Pupusas – El Salvadors nationalrätt-
Pupusas – El Salvadors nationalrätt-

Gör så här

1
Pupusas: Blanda mjöl och salt. Tillsätt lite vatten i taget tills degen är formbar men ganska lös. Låt vila 15 minuter. Häll under tiden av bönorna.
2
Dela degen i 8 bullar. Platta ut en liten degbulle i taget och fyll med en matsked ost, samt bönor. Forma åter till en boll och tryck sedan ut till en platta igen. Stek dem i rikligt med olja, cirka 5 minuter per sida.
3
Salsa Roja: Mixa alla ingredienser till tomatsåsen väl, minst en minut. Häll över i en kastrull och sjud i 30 minuter. Låt salsan kallna.
4
Kålsallad: Strimla morot, lök och vitkål fint, gärna i en food processor. Häll 1 liter kokande vatten över moro- ten och vitkålen. Vänta en minut och häll sedan av vattnet. Lägg kål och morot i en burk med lock, tillsätt lök. Tillsätt 1 dl vatten, salt, vinäger och oregano. Sätt på locket på burken och låt stå minst 20 minuter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Pupusas med kålsallad och tomatsås