Pupusas med kålsallad och tomatsås
Pupusa power!
Här lagar Sofia Henriksson El Salvadors nationalrätt, ett slags inbakade tacos.
– Jag fullkomligt älskar pupusas! Prova pupusas nästa gång du är sugen på något riktigt mumsigt – du kommer inte att ångra dig, säger Sofia Henriksson.
Servera med härlig kålsallad och tomatsalsa.
Ingredienser
Pupusas
4 dl
rismjöl
0.5 tsk
Salt
0.5 dl
Vatten, kokande, eller upp till det dubbla
Olivolja, till stekning
400 g
svarta bönor, eller lika mycket queso fresco (mexikansk färskost), alternativt mozzarellaost
Salsa Roja
5
tomater, eller skalade hela tomater på burk
1
röd chili
2
vitlöksklyftor
1
Schalottenlök
2 tsk
oregano, torkad
1 tsk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 msk
olivolja
Kålsallad
2
morot
0.5
Gul lök
0.5
Vitkålshuvud
1 l
Vatten, kokande
1 dl
Vatten
1 tsk
Salt
2 dl
champangevinäger, alt äppelcidervinäger
2 tsk
oregano , torkad
Gör så här
1
Pupusas: Blanda mjöl och salt. Tillsätt lite vatten i taget tills degen är formbar men ganska lös. Låt vila 15 minuter. Häll under tiden av bönorna.
2
Dela degen i 8 bullar. Platta ut en liten degbulle i taget och fyll med en matsked ost, samt bönor. Forma åter till en boll och tryck sedan ut till en platta igen. Stek dem i rikligt med olja, cirka 5 minuter per sida.
3
Salsa Roja: Mixa alla ingredienser till tomatsåsen väl, minst en minut. Häll över i en kastrull och sjud i 30 minuter. Låt salsan kallna.
4
Kålsallad: Strimla morot, lök och vitkål fint, gärna i en food processor. Häll 1 liter kokande vatten över moro- ten och vitkålen. Vänta en minut och häll sedan av vattnet. Lägg kål och morot i en burk med lock, tillsätt lök. Tillsätt 1 dl vatten, salt, vinäger och oregano. Sätt på locket på burken och låt stå minst 20 minuter.
Vad tycker du om receptet?
Ämnen