Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco
Här serveras fredagsfavoriten med grön tacofärs, vegansk ostsås och en ärtig guacamole. Andra goda tillbehör är hastigt stekta majskorn, finstrimlad rödkål som marinerats i limejuice och tunt skivade jalapenos. Tortillabröd, majschips och majsskal. Tomat och gurka i mindre jämna bitar. Färsk koriander och lime. Eller vad ni gillar där hemma, tipsar matbloggaren Tina Mejri.
Ingredienser
Tacofärs
2 dl
korallinser, alternativ gröna linser, kokta
2 dl
solrosfrön, blötlägg i 6 timmar
4
soltorkade tomathalvor, blötlägg i minst 1 timme
2
vitlöksklyftor
1
Gul lök, mindre
1
morot, skär i 1 cm bitar
0.5 msk
tamari, eller japansk soja
2.5 msk
tacokrydda
0.5 tsk
torkad oregano
1 msk
Kokosolja, eller valfri olja
5 msk
Vatten
Ostig hampasås
2 dl
hampafrön, skalade
1
gul paprika, eller röd
2 msk
Vatten
1.5 msk
citronjuice
1 msk
Näringsjäst
1
vitlöksklyfta
1 tsk
lökpulver
0.5 tsk
Äppelcidervinäger
0.5 tsk
paprikapulver
1 krm
gurkmeja
0.5 tsk
havssalt
2 msk
grekisk yoghurt, eller lite mer
Ärtig guacamole
2 dl
gröna ärter, späda, frysta
1.5
avokado
0.3
röd chilifrukt
1
Lime, juice och zest
Salt
1 msk
olivolja
Gör så här
1
Tacofärs: OBS! Tid tillkommer för blötläggning av linser, solrosfrön och soltorkade tomater.
Börja med att koka linser enligt förpackning, sila av och ställ åt sidan. Lägg sedan resterande ingredienser förutom linser, kokosolja och vatten i en matberedare. Mixa med pulsknappen till det liknar en färs, men ha koll så att det inte blir mos.
2
Smält kokosolja i en stekpanna på medelvärme och tillsätt linserna. Mosa lätt med en gaffel och häll sedan i solrosfärsen. Ha koll så att pannan inte blir för varm. Häll på 5 msk vatten och rör hela tiden till färsen är genomvarm.
3
Ostig hampasås: Lägg samtliga ingredienser i en mixer förutom yoghurten. Mixa slät, skrapa ner från kanterna några gånger. Tillsätt yoghurt och mixa klart. Smaka av med salt.
4
Ärtig guacamole: Koka upp gröna ärtor snabbt och låt svalna. Mixa ärtor, avokado, chilifrukt, limejuice och skal. Rör i olja och smaka av med salt.
5
Ställ kallt fram till servering.