Andréa Brändström

Av Andréa Brändström

Krämbullar med vanilj eller choklad

Av Andréa Brändström

(0)

Vad tycker du?

Krämbullar med vanilj eller choklad

I programmet Festligare Fika visar Andréa Brändström och Fredrika Hartzell hur du lyckas med riktigt goda och fluffiga krämbullar. Välj mellan choklad- eller vaniljfyllning eller så gör du några av varje.

Ingredienser

Vetedeg

3 dlmjölk, rumsvarm
30 gJäst
1,5 dlströsocker
1 ägg
1 mskKardemummakärnor, mortlade
150 gbrynt smör
10 dlVetemjöl
2 krmSalt

Krämgrädde

4 äggulor
3 tskvaniljpasta
1 dlströsocker
35 gSmör
0,5 dlMajsstärkelse
3 dlmjölk
3 dlvispgrädde

Chokladkräm

1 tskvaniljpulver
3 äggulor
0,5 dlströsocker
3 dlvispgrädde
1 dlnutella

Pensling och topping

hasselnötter
smör
socker
oxalis
Krämbullar fyllda med choklad- eller vaniljkräm.
Krämbullar fyllda med choklad- eller vaniljkräm.

Gör så här

  1. Vetedeg: Smält smöret i en kastrull och bryn det tills färgen blir gyllenbrun och doftar nötigt. Kyl sedan ner smöret igen och låt det stelna. Ta fram och låt bli lite rumsvarmt.
  2. Smula jästen i en bunke till en assistent, tillsätt rumsvarm mjölk och blanda så att jästen löses upp.
  3. Mortla kardemummakärnor och tillsätt det i mjölkblandningen tillsammans med socker och ägg och blanda om långsamt i assistenten.
  4. Tillsätt hälften av mjölet, salt och det brynta smöret. Fortsätt sedan tillsätta resterande del av mjöl.
  5. Öka tempot något på din assistent och fortsätt blanda degen i ca 10 min tills degen är elastisk och glansig.
  6. Låt degen vila på bakbord övertäckt med en duk i ca 30 min.
  7. Dela degen i bitar, väg dom gärna till ca 70 gram/styck. Arbeta till runda släta bullar och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 1,5 timme (de ska växa ungefär till dubbel storlek). Sätt på ugnen på 200 grader när det är ca 15 min kvar av jäsningen.
  8. Grädda bullarna i ca 8-10 min tills de får en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  9. Fyllning + vaniljkräm & grädde: Blanda äggulor, majsstärkelse & socker i en bunke med visp.
  10. Koka upp mjölk och häll ner den i äggblandningen under konstant vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  11. Värm upp på medelvärme tills krämen tjocknat. Rör om hela tiden.
  12. Ta av från värmen och tillsätt vaniljpasta.
  13. Låt svalna i en bunke med plastfolie över i kylen. Se till att plastfolien nuddar ytan på vaniljkrämen.
  14. Vispa grädden löst i en bunke. Ta sedan fram din vaniljkräm i kylen och vispa upp den lite lätt, häll sedan ner grädden i vaniljkrämen och blanda ihop dessa med slickepott. Fyll krämgrädden i en spritspåse.
  15. Gör ett hål i varje bulle från ovansidan och fyll med krämgrädde.
  16. Bryn smör och pensla bullarna med detta och doppa dom sedan i socker för att till sist avsluta med lite krämgrädde på toppen av bullen. Dekorera med oxalis eller något annat om du behagar.
  17. Fyllning chokladkräm: Vispa gulor, strösocker och vaniljpulver ljust och krämigt.
  18. Vispa grädden luftig i en annan bunke och vänd ner den i äggsmeten. Vänd till sist i nutellan.
  19. Toppa krämbullen med lite nutellakräm och rostade, hackade hasselnötter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Krämbullar med vanilj eller choklad