Provensalsk fisksoppsgryta

Av Godare

(8)

Vad tycker du?

Provensalsk fisksoppsgryta

Franska smaker och fisk, det vattnas redan i munnen. Blanda olika sorters fisk både för smaken och för ögat, och det blir en härlig fisksoppa.

Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic).

Provensalsk fisksoppsgryta
Provensalsk fisksoppsgryta

Ingredienser

700 ggrytbitar av fisk, gärna av flera sorter (t ex lax, torsk, kolja, sej)
10 blåmusslor
3 dlskalade räkor

Grytbas

1 knippesalladslök
1 fänkål, liten
3 vitlöksklyftor
0,5 paketsaffran, 0.25 g
7 dlVatten, kokande
3 mskOlivolja
2 dlgrillad paprika, hemlagad eller köpt på burk
1 TärningFiskbuljong , eller hönsbuljong
0,5 tskPaprikapulver
0,25 tskChiliflakes
400 gKrossade tomater
Salt

Till servering

2 mskpersilja
vitlöksmajonnäs

Gör så här

  1. Börja med grytbasen. Ansa och skiva salladslöken. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och skiva vitlöken. Blanda saffran och 1 dl av det kokande vattnet i en skål. Låt stå i ca 5 minuter.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och fräs löken, fänkålen och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt paprikan, smulad buljongtärning, paprikapulver och chiliflingor, fräs under omrörning i ca 3 minuter.
  3. Blanda i saffranet med vattnet och de krossade tomaterna. Späd grytan med hälften av vattnet, koka upp och koka grytbasen i ca 10 minuter.
  4. Späd med resten av vattnet och koka upp. Smaka av med salt.
  5. Lägg fiskgrytbitar och musslor i grytan, koka upp och koka under lock tills fisken är precis genomkokt och musslorna öppnat sig, i 5–8 minuter.
  6. Vänd ner räkorna. Ta grytan av värmen och låt stå i ca 5 minuter.
  7. Toppa soppan med persiljan och servera med vitlöksmajonnäs.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Provensalsk fisksoppsgryta

Ämnen