Stekta äpplen med vaniljmascarpone
Vaniljmascarpone passar perfekt till de kanelkryddade äpplena.
– Tänk att det blir så mycket smak med så enkla medel. Det händer något när äpple möter hetta och socker. Egentligen vill jag skala äpplena, men det blir snyggare på bild med skalen kvar, säger Per Moberg.
Recept ur Per Morbergs kokbok ”Morberg lagar husmanskost II”.
Ingredienser
4 äpplen, röda
0,5 dlrårörsocker
2 tskKanel, mald
50 gsmör
mynta, eller citronmeliss till garnering
Vaniljmascarpone
1 vaniljstång
200 gMascarpone, (italiensk färskost)
Gör så här
1
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda klyftorna med socker och kanel i en bunke.
2
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äppelklyftorna tillsammans med sockret och kanelen i 3–5 minuter, beroende på hur mjuka du vill ha dem. Vänd dem då och då så att de inte bränns vid.
3
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda fröna med mascarponen.
4
Servera äpplena med mascarponekrämen och garnera med mynta eller citronmeliss.