Långjästa morotsfrallor
Långjästa morotsfrallor. Rivna morötter i degen kan göra underverk för brödet. Det är också ett smart sätt att ta tillvara på småtrötta grönsaker och den långa jäsningen gatt frallorna håller sig goda i flera dagar. Recept ur B”lomster och bakverk” av Annelie Andersson.
Ingredienser
5 gJäst
3 dlVatten, kallt
1 mskHonung, eller lönnsirap
1 mskolja
1 tskKummin
1 tskSalt, cirka
100 gmorötter, finrivna
1 dlsolroskärnor
3 dlfullkornsdinkel, 1 dl=60 g
4 dlDinkel, siktat, spara någon dl till utbakningen, 1 dl=60 g
Gör så här
1
Lägg jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, olja, kummin och salt. Vispa runt lite. Skala och riv morötterna fint. Blanda ner både morötter, solroskärnor och mjölsorter (spara lite till utbakningen).
2
Arbeta snabbt samman allt till en deg med en träslev. Täck bunken och jäs i rumstemperatur över natt (8–12 timmar).
3
Sätt ugnen på 250°. Häll ut degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel. Skär degen i åtta ungefär lika stora delar och forma eventuellt lite lätt. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa medan ugnen blir varm. Ställ in plåten i mitten av ugnen. Grädda frallorna i 20 minuter.