Passionsfruktskaka

Av Lise Finckenhagen

Är du sugen på något sött men samtidigt fräscht är det här kakan för dig! En krämig cheescake på supersaftig botten med sötsyrlig passionsfruktskräm. Enkel att tillaga i förväg och sätta in i frysen. Tänk bara på att ta ut kakan tid så att den hinner tina innan servering.

Passionsfruktskaka

Ingredienser

Kranskakebotten

400 g
Mandel
350 g
Florsocker
4
äggvitor, från medelstora/stora ägg

Passionsfruktskräm

400 g
färskost, naturell
230 g
Socker
1 dl
passionsfruktsjuice, 4-6 passionsfrukter ger ca 1 dl
1 bit
lime, saften
4
Gelatinblad
5 dl
vispgrädde

Passionsfruktssirap

3
apelsiner
4
passionsfrukter
100 g
Socker

Gör så här

1
Värm ugnen till 180 grader. Täck formen med bakplåtspapper.
2
Kör mandeln till mandelmjöl i en snabbmixer, men inte för länge, det är bara bra att det finns lite att tugga på. Tillsätt florsockret och fortsätt tills allt är väl blandat.
3
Häll i äggvitan och kör ihop det snabbt. Häll smeten i springformen och grädda botten i mitten av ugnen i ca. 25 minuter. Låt svalna.
4
Lossa kantringen, tvätta den och lägg tillbaka den runt bottnen igen. Klä insidan av ringen med bakplåtspapper eller plast (gjord för kakor).
5
Dela passionsfrukten på mitten och skrapa ur insidan med en liten sked. Kör fruktmassan snabbt med en stavmixer så att fruktpåsarna runt fröna krossas. Sila blandningen och ta bort fröna.
6
Använd en matberedare och vispa ihop färskost och socker till en slät och jämn blandning. Skrapa ner från kanterna på bunken då och då.
7
Vispa grädden till en mjuk kräm i en annan skål.
8
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hetta upp limesaften, dra kastrullen åt sidan och smält ner gelatinet i limesaften. Tillsätt passionsjuice och häll blandningen i ostmassan medan matberedaren går på låg hastighet. Blanda allt väl. Stoppa maskinen och skrapa ner längs kanterna för att se till att allt är väl blandat. Vänd till sist ner grädden.
9
Häll fyllningen över botten och fördela den jämnt. Använd gärna baksidan av en sked och gör ett mönster ovanpå.
10
Frys kakan. Tänk på att ta ut den i god tid innan servering. Den ska helst tinas i kylen.
11
Pressa apelsinsaften till såsen i en liten kastrull. Dela passionsfrukten och skrapa ur passionsfruktsköttet rakt ner i kastrullen. Kör det snabbt med en stavmixer så att fruktpåsarna runt fröna krossas.
12
Tillsätt socker och låt koka upp. Koka såsen tills den tjocknat något. Låt svalna.
13
Toppa tårtan med ett par skedar passionsfruktsås och servera resten bredvid.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Cheesecake med blåbär

  2. Polkacheesecake – baka utan ugn

  3. Jordgubbscheesecake

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!