Stekt torsk med brynt smör och potatismos

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Stekt torsk med brynt smör och potatismos

Prova skinnstekt torsk med mandelpotatismos och ljuvligt baconsmör. Såsen gör du enkelt genom att knapersteka bacon, bryna smör och blanda med soja, schalottenlök, vitlök och ingefära. En riktig smakupplevelse, kan vi lova!

kinnstekt torsk med mandelpotatismos och ljuvligt baconsmör.

Ingredienser

Ingredienser

800 gTorskfilé MSC märkt, med skinn och utan ben
havssalt, grovt
malen peppar
Olja, till stekning

Mandelpotatismos

500 gMandelpotatis, skalad
5 vitlöksklyftor
2,5 dlmjölk
80 gSmör
Salt

Baconsmör

150 gBacon
100 gosaltat smör
1 mskSojasås
1 Schalottenlök
1 vitlöksklyfta, finhackad
0,5 tskfärsk ingefära, riven
4 mskfärska örter, hackade (t ex gräslök och körvel)
3 mskGranatäpplekärnor, kan utelämnas

Gör så här

1
Skrapa skinnet fritt från fjäll. Strö rikligt med grovt havssalt på köttsidan. Låt saltet ligga på i 20 minuter. Gör däremellan potatismos och baconsmör.
2
Skölj filén ordentligt under kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär filén i fyra jämna bitar.
3
Krydda fisken lätt med nymalen peppar. Häll lite olja i en stor och het stekpanna. Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i pannan. Grädda på skinnsidan i ca. fem minuter på medelhög värme.
4
När skinnet är krispigt och gyllene, vänd fisken och stek några minuter på andra sidan. Fisken är klar i samma ögonblick som den flagnar vid ett lätt tryck. Man kan se hur fiskköttet gradvis ändrar färg från glansigt till vitt under stekningen, kärnan ska fortfarande vara lite glansig vid servering.
5
Koka potatisen och vitlöksklyftorna helt mjuka i osaltat vatten. Koka försiktigt så att potatisen inte kokar sönder. Sila av vattnet och ånga potatisen torr.
6
Mosa potatisen och vitlöksklyftorna med en potatisstöt, eller pressa allt genom en potatispress.
7
Rör ner mjölk och smör. Smaka av med salt, men var lite försiktig med saltet eftersom både fisk och sås är salta. Täck kastrullen med plastfolie och låt den stå på en varm plats till servering.
8
Skär baconet i små bitar och knaperstek det i en stekpanna. Bryn smöret "nötbrunt" i en liten kastrull, men var försiktig så att det inte bränns.
9
Ta av kastrullen från värmen och blanda ner bacon, soja, schalottenlök, vitlök och ingefära.
10
När det är dags att servera: Värm baconsmöret försiktigt igen och blanda i de hackade örterna och granatäpplekärnorna. Servera den skinnstekta fisken med potatismos och baconsmör.
11
Tips: Torsken kan även bytas ut mot skreifilé. Som extra tillbehör passar den bra till smörångade grönsaker, stekt svamp och/eller fräst spenat.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (6)

    Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.

  2. (1)

    Fiskgratäng med bacon

  3. (87)

    Stekt hälleflundra med blomkålskräm

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Torsk
    4. Middagstips

Fisk

Visa alla

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

(1)

Gravad lax

(1)

Makrillsallad med grillad färskpotatis

(1)

Fiskgratäng med makaroner