Tacopizza
Nu behöver du inte längre välja mellan tacos och pizza! Med tacopizza får du det bästa av två världar. Här är den tjocka pizzabottnen fylld med köttfärs och toppad med tortillachips och hemmagjord, färsk tomat- och chilisalsa.
Ingredienser
Pizzadeg
900 gVetemjöl
1 paketjäst
5 dlVatten, ljummet
1 dlOlivolja
1 tskSalt
2 tskSocker
Fyllning
1 Lök
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
500 gNötfärs
1 tskkorianderfrön, krossade
0,5 tskfänkålsfrön, eller mer, krossade
2 tskspiskummin, mald eller krossad
2 tskPaprikapulver
1 tskChilipulver, eller mer
1 burkkrossade tomater
250 gRiven ost
Extratopping
50 gTortillachips
jalapeños, eller bananpeppar
1 koppmatlagningsgrädde
Tomat- och chilisalsa
300 gTomat, mogen
1 grön chili
1 rödlök, liten
3 dropparolivolja
Salt
1 nypasocker
Koriander, hackad, eller bladpersilja
Gör så här
1
Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst till pizzadegen i en bunke.
2
Rör ut jästen i det ljumma vattnet om du använder färsk jäst. Tillsätt ljummet vatten, hellre lite kallt än för varmt, och olja. Använd en matberedare och knåda degen i 5-10 minuter tills degen är jämn och smidig.
3
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Dela eventuellt degen i flera delar och baka ut.
4
Finhacka lök och vitlök till fyllningen. Rensa och skär paprikan i små bitar. Använd en stor stekpanna eller kastrull och fräs löken och vitlöken i olja.
5
Tillsätt de torkade kryddorna och nötfärsen. Stek tills färsen fått färg.
6
Tillsätt tomaterna och paprikan och låt puttra tills det mesta av vätskan från tomaterna har avdunstat. Krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer kryddor om det behövs.
7
Baka ut pizzadegen och lägg den i en långpanna. Fördela den jämnt i formen och var extra försiktig med kanter och hörn.
8
Bred ut fyllningen över botten och strö över osten. Grädda pizzan i 220 grader i ca 25 minuter.
9
Nu kan du göra tomat och chilisalsa. Skär tomaterna i små bitar. Rensa chilin för frön och finhacka chilin och rödlöken. Blanda allt och smaka av med salt och en nypa socker. Blanda i hackad koriander.
10
Toppa den färdiga pizzan med grovkrossade tortillachips, jalapenos, tomat- och chilisalsa och gräddfil.