Vetelängd med hallon och marsipan

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Vetelängd med hallon och marsipan

Baka en läcker vetelängd med hallonfyllning! Den här vetelängden gör du på kalljäst deg, och grunddegen räcker till två längder. Gör antingen två med hallon och marsipan, eller till exempel en med hallon och en med vaniljkräm.

Vetelängd med hallon och marsipan

Ingredienser

Kalljäst vetedeg

5 dlmjölk, kall
25 gjäst, färsk
100 gSocker
1 mskKardemumma
0,5 tskSalt
1 ägg
850 gVetemjöl
150 gsmör, rumstempererat

Vetelängd med hallon och marsipan

0,5 satskalljäst vetedeg
150 gMarsipan, 50% mandel
2,5 dlHallon, rårörda eller sylt
100 gHallon
ägg, vispat, för pensling
pärlsocker , eller skivad mandel, till garnering

Gör så här

1
Häll mjölken i en bakskål. Tillsätt smulad jäst och lös upp jästen i mjölken.
2
Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och mjöl. Knåda ihop degen ordentligt i bakmaskin på medelhastighet, ca. 10 minuter.
3
Tillsätt smöret, lite i taget, medan maskinen är igång. Fortsätt köra degen i 10 minuter tills den är smidig, glansig, elastisk och släpper från bunken.
4
Täck bunken ordentligt med plastfolie och låt degen jäsa i kylen i minst åtta timmar, gärna över natten.
5
Ta ut degen ur kylen och låt den stå på bänken i en halvtimme. Knåda ihop degen snabbt och dela den i två lika stora delar.
6
Rulla ut varje del till en tjock korv, ca. 30 cm lång. Kavla ut rullen till en rektangel.
7
Använd enkel eller dubbel sats av hallon och marsipan beroende på om du vill ha samma fyllning i båda längderna eller vill fylla den andra med till exempel hallon och vaniljkräm istället.
8
Bred degen med rårörda hallon eller sylt. Riv marsipanen grovt och strö marsipan och extra hallon över degen.
9
Börja från ena långsidan och rulla ihop degen som en tight rulltårta. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper. Se till att skarven är på undersidan.
10
Gör några små dekorativa snitt i stången med sax eller en vass kniv. Täck med plastfolie och låt längden jäsa i en timme, eller till dubbel storlek.
11
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelflingor. Grädda längden mitt i ugnen i 200 grader i ca. 25 minuter.
12
Låt svalna på galler. Lite extra glasyr gjord på florsocker är alltid toppen!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (0)

    Mandelkaka med hallon

  2. (0)

    Blondie med rårörda jordgubbar

  3. (0)

    Galette med äpplen och vaniljkräm

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk

Bakverk

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(49)

Fluffiga äggmuffins med ost och bacon

(1)

Browniekakor med flingsalt

(1)

Skedkakor med brynt smör