Fiskbullar med räkor

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Fiskbullar med räkor

Hemgjorda fiskbullar i krämig sås är en rätt man är stolt över när maten står på bordet. Sej, kolja eller gädda är idealiska för färsen, men använd gärna färsk fisk och se till att den är kylskåpskall när du börjar.

Hemgjorda fiskbullar med räkor

Ingredienser

800 gvit fiskfilé, utan skinn och ben
1 mskSalt
2 mskPotatismjöl
0,75 tskmalen peppar
2 ägg
2 dlgrädde, kall
2 dlmjölk, kall
kokt potatis

Sås

3 msksmör
2,5 mskVetemjöl
1 mskcurrypulver
2 dlavkok
4 dlmjölk
salt och malen peppar

Till servering

räkor, skalade
broccoli, kokt eller smörångad
morot, kokt eller råriven

Gör så här

1
Skär fisken i små bitar.
2
Mixa fisk och salt till en kladdig massa i snabbmixer (eller matberedare). Blanda i potatismjöl och peppar och blanda allt väl. Tillsätt äggen, ett i taget, och späd med mjölk och grädde (i en tunn stråle) medan maskinen är igång. Stanna lite då och då så att all vätska blandas in i färsen ordentligt innan du fortsätter (om inte kan färsen separera). Skrapa ner längs kanterna då och då, om det behövs. Farsen ska vara slät och fast.
3
Koka upp två liter lättsaltat vatten i en kastrull. Forma färsen till fina bullar (använd fuktiga händer eller två matskedar) och koka dem i ca. 15 minuter, snurra på dem några gånger under koktiden.
4
Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt curry och låt puttra lite under omrörning. Vispa i mjölet och späd med kokvattnet (vispa hela tiden för att undvika klumpar). Späd med mjölken och låt såsen puttra i fem minuter. Krydda med salt och peppar. Om såsen verkar väldigt tjock kan du tillsätta lite mer avkok eller mjölk. Lägg fiskbullarna i såsen och låt dem dra sig fram till servering.
5
Vill du ha räkor i såsen måste de tillsättas precis innan servering så att de bara blir varma, och inte sega. Strö över lite extra curry, och garnera med hackade örter som gräslök eller persilja och några små smörångade broccolibuketter.
6
Tips: Grädda en liten provbulle/-kaka av färsen så att du kan justera smaken vid behov. Förutom salt och peppar kan du krydda färsen med lite muskotnöt eller cayennepeppar. Det går även väldigt bra att blanda i lite hackade örter som gräslök, persilja, körvel, dill eller dragon i färsen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Inkokt lax

  2. (1)

    Stekt torsk med brynt smör och potatismos

  3. (34)

    Stekt sill med potatismos, lingon och brynt smör

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Husmanskost

Fisk

Visa alla

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

(1)

Gravad lax

(1)

Makrillsallad med grillad färskpotatis

(1)

Fiskgratäng med makaroner