Therese Elgquist

Av Therese Elgquist

Potatiswrap med alspånsrökt tempeh, grillad zucchini och grön sås

Av Therese Elgquist

(0)

Vad tycker du?

Potatiswrap med alspånsrökt tempeh, grillad zucchini och grön sås

I programserien Växtbaserat med Thess visar Therese Elgquist hur hon gör en enkel potatiswrap med fyllning av rökt tempeh, morotsstomp och en läckert grön sås.

Ingredienser

Potatistunnbröd

800 gfast potatis
2 dlhavremjöl, eller mer, beroende på hur mycket vätska potatisen innehåller
0,523 tskSalt

Fyllning

230 galspånsrökt gul ärttempeh, eller rökt tofu
2 Morötter, stora
100 ggrönkål
1 fänkål, liten
2 zucchini
0,5 mskolivolja
Flingsalt

Morotsstomp

4 Morötter
2 mskolivolja
Flingsalt

Grön sås

1 vitlöksklyfta
1 mskKapris
2 nävarbasilika, färsk
1 clcitron, ekologisk, zest och lite saft
olivolja
Flingsalt

Till servering

0,5 dlRostade hasselnötter
yoghurt, växtbaserad
Potatiswrap med alspånsrökt tempeh, grillad zucchini och grön sås
Potatiswrap med alspånsrökt tempeh, grillad zucchini och grön sås

Gör så här

  1. Potatistunnbröd: Skrubba och koka potatisen tills mjuk, låt svalna helt. Riv fint, blanda ihop med mjöl och salt till en deg. Lägg i en burk eller linda in om du inte ska kavla ut och steka dem med en gång.
  2. Morotsstomp: Skrubba och skär morötterna i slantar, ånga eller koka tills mjuka, ca 15 minuter. Grilla eller stek de förkokta morötterna så att de får fin yta (detta steg kan hoppas över, men stompet får extra god grillsmak om de gillas ett par minuter). Mosa till ett stomp tillsammans med 1 msk olivolja. Smaka av med salt.
  3. Grön sås: Skala vitlökarna. Mixa allt till en slät grön sås. Smaka av med salt.
  4. Strimla grönkålen, hyvla fänkålen tunt. Massera med lite olja och en nypa flingsalt tills de mjuknar.
  5. Dela zucchinin på mitten, på bredden. Skär bitarna i kvartar. Skär upp den rökta tempehn i skivor. Hacka hasselnötterna grovt.
  6. Grilla zucchinin över öppen eld, på alla sidor tills den mjuknar och får en vacker stekyta.
  7. Dela upp potatistunnbrödsdegen i 12 bollar. Kavla ut till tunna kakor, stek i en torr stekpanna 1-2 minuter på varje sida tills du får ett fast bröd med gyllene fläckar. Linda in bröden i en kökshandduk fram till servering.
  8. Fyll bröden med morotsstomp, kålsallad, grillad zucchini, rökt tempeh, yoghurt och grön sås. Toppa med rostade hasselnötter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Potatiswrap med alspånsrökt tempeh, grillad zucchini och grön sås