Lax i ugn med rotfrukter – 4 härliga varianter

Av Godare

Vad tycker du?

Lax i ugn med rotfrukter – 4 härliga varianter

(18)

Lax i ugn kan varieras på så många olika sätt – gör i ordning flera olika och lägg i matlådan. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson bjuder på sina härliga recept på laxfilé i ugnen ur kokboken ”Kickstarta med Ulrikas matlådor”.

Lax i matlåda är gott, här är fyra olika varianter.

Ingredienser

Ingredienser

4 skivor
laxfilé, à ca 150 g
Salt och svartpeppar

Lax med mozzarella och pesto

150 g
Mozzarella, skivad
4 msk
Pesto
2 msk
pistaschnötter, att toppa med

Lax med chèvre och fikon

150 g
chèvre, smulad
8
torkade fikon, grovhackade
1 msk
flytande honung
10
valnötter, grovhackade (att toppa med)

Lax med fetaost och ajvar

4 msk
Ajvar relish
150 g
Fetaost, smulad
2 msk
Solroskärnor, att toppa med

Lax med parmesan

90 g
Soltorkade tomater i olja (avrunna)
1 dl
parmesanost, grovt riven
2 msk
Pinjenötter, att toppa med

Rostade rotfrukter

3
sötpotatisar, små
3
palsternackor
0.5 msk
Olivolja
1 tsk
flytande honung
Salt och svartpeppar
ÖRTAGÅRDSKRYDDA

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. 
2
Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
3
Fördela vald fyllning i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. 
4
Strö över vald topping.
5
Ugnsstek laxen i cirka 20 minuter.
6
Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar. Lägg alltsammans på en ugnsplåt och ringla över olivolja och honung. Strö över kryddorna och blanda runt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden. Lägg laxskivorna och rotfrukterna i fyra matlådor med lock. Vid servering: Värm på rätten och dekorera eventuellt med lite färsk basilika eller persilja.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Gräddig laxpasta med sparris

  2. Omelett med kikärter och champinjoner

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lax
decoration divider

Lax

Visa alla

Ceviche med lax och avokado

Laxspett med koriandersås

Laxspett med jordnötssås

Avokadomacka med kallrökt lax