Inte för hårt, inte för löst – när är ägget perfekt egentligen? Att koka ägg kan vara knepigare än många tror.
Med den här ultimata guiden slipper du rinniga vitor och gröna militärägg en gång för alla.
Enkla knepet för att förhindra att det går sönder
Det är inte bara koktiden som avgör när ägget blir klart, storleken har också betydelse. För att lyckas få till det precis som du vill bör du följa dessa steg:
Hur många minuter tar det att koka ägg?
Löskokt ägg
Litet ägg: 6 minuter
Mellanstort ägg: 7 minuter
Stort ägg: 8 minuter
Mjukkokt ägg
Litet ägg: 8 minuter
Mellanstort ägg: 9 minuter
Stort ägg: 10 minuter
Hårdkokt ägg
Litet ägg: 10 minuter
Mellanstort ägg: 11 minuter
Stort ägg: 12 minuter
Ett kokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet.Foto: iStockphoto
Varför ska äggen förvaras med spetsen nedåt?
Ägg förvaras bäst om de står ”upp och ned” – med spetsen nedåt. Detta gör så att äggets luftblåsa hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet, enligt branschorganisationen Svenska ägg.
Förvaras äggen på det här sätter i sin förpackning i kylskåp är hållbarheten minst 2 månader. Alltså betydligt längre än den angivna bäst-före-dagen, som beräknas till 28 dagar.
Varför får kokta ägg en mörk rand?
Ibland uppstår en mörk rand kring gulan när man har kokat ägg. Det beror på en kemisk förening i ägget. Du behöver inte kasta ägget om detta händer. Det är ofarligt att äta, även om det kanske inte ser så aptitligt ut.
Hur vet du om ägget är gammalt?
Är du osäker på hur gamla äggen i kylen är? Så här får svaret:
Lägg ägget i en stor skål med vatten.
Pinfärska ägg ligger kvar på botten.
Ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp.
Gamla ägg ställer sig givakt och flyter sedan upp till ytan.
Varför är vissa ägg vita och andra bruna?
Det beror ofta på färgen på hönan. Vita hönor värper i regel vita ägg, bruna hönor i regel bruna ägg. Men det finns även hönor som värper gröna, rosa, gul- och blåaktiga ägg.
Är ägget kokt eller rått?
Du kan få svaret utan att knacka sönder ägget. Ett kokt ägg är nämligen tyngre. Så jämför två ägg i handen, det ägg du är osäker på med ett från en äggförpackning. Det tyngre är kokt.
Hur länge håller ett kokt ägg i kylskåp?
Ett hårdkokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet.
Ingredienser
Ingredienser
Ägg
Koktider för ägg.Foto: iStockphoto
Gör så här
1
Koka vatten.
2
Kolla äggkartongen - äggets storlek är avgörande för hur länge det ska koka. Storleken är märkt på förpackningen som S, M eller L.
3
Lägg försiktigt ner ägget i sjudande vatten. Kokar vattnet för mycket är det större risk att ägget spricker.
4
Ha timern redo och ta tid direkt.
5
När ägget kokat klart är det viktigt att spola det i kallt vatten i cirka en minut så att kokningen avstannar. Nu är ägget klart och redo att avnjutas!