Av Zeina Mourtada

Masoor dal – indisk linssoppa

Av Zeina Mourtada

(64)

Vad tycker du?

Masoor dal – indisk linssoppa

Smaka på en mustig och god röd linssoppa. ”Jag blev superglad när jag upptäckte denna lättlagade och smakrika linssoppa – för den blev snabbt en ny favorit där hemma”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok ”Zeinas green kitchen”.

Masoor dal – indisk linssoppa. Recept av Zeina Mourtada.

Ingredienser

1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 tomater
ghee, eller olja, till stekning (se nedan)
2 tskhela spiskumminfrön
2 tskGaram masala, se nedan
1 tskmalen gurkmeja
1 tskmalen asafoetida, se nedan, kan uteslutas
1 tskchili, torkad och malen, eller paprikapulver
1 mskfärsk ingefära, riven
3 dlröda linser, torkade
8 dlhett vatten
1,5 tskSalt
0,5 dlfärsk koriander, finhackad
citron, i klyftor (att pressa över)
Chiliflakes, att strö över

Gör så här

1
Finhacka lök, vitlök och chili. Skär tomaterna i små tärningar.
2
Hetta upp ghee i en kastrull och fräs löken tillsammans med spiskumminfrön i cirka 3 minuter.
3
Tillsätt vitlök, chili, garam masala, gurkmeja, asafoetida, malen chili och ingefära och stek i ytterligare några minuter.
4
Tillsätt tomat och stek lite till.
5
Rör ner linser, vatten och salt. Låt soppan småkoka under lock i cirka 30 minuter, rör om med jämna mellanrum. Vänd ner koriander och späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.
6
Servera tillsammans med citronklyftor att pressa över, och chiliflakes att strö över.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

  2. (59)

    Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Soppa
    3. Vegetariskt
    4. Indisk mat

Soppa

Visa alla
(1)

Kryddig nudelsoppa

(1)

Krämig musselsoppa med tomat

(1)

Jordärtskockssoppa

(1)

Gulaschsoppa på termos