Porchetta de Luxe – inte bara för grillproffsen

Av Godare

Vad tycker du?

Porchetta de Luxe – inte bara för grillproffsen

(2)

Grillad Porchetta de Luxe får underbar smak av bacon, färsk timjan, salvia, persilja och rosmarin. Tänk på att köttet ska grillas i cirka tre timmar. Porchettan behöver inte pysslas om under tiden den gräddas, inte vändas, ingenting förutom eventuellt penslingen.

Porchetta de Luxe

Ingredienser

Ingredienser

Fläskkarré, en hel bit (ca 2,3 kg)
1 msk
Salt
färsk timjan, en kruka
2 msk
Salvia, finklippt och färsk
2 dl
persilja, grovhackad och färsk
2 paket
bacon, á 140 g, eller 250-300 g rökt sidfläsk i skivor
några kvistar färsk rosmarin
steksnöre

Gör så här

1
Skär ett 2-centimeterdjupt snitt rakt ner i köttet. Vrid sedan kniven, så att du har bladet horisontellt med arbetsytan, och skär köttet så att du har en 2-centimetertjock bit på utsidan om kniven. Vrid köttstycket hela tiden medan du fortsätter att skära. Till slut har du en platta.
2
Strö över saltet, jämnt fördelat. Finklipp timjan och strö över. Fördela också salvia och persilja över köttet. Lägg baconskivorna så att de täcker hela köttet.
3
Rulla ihop köttbiten till en rulle, med baconskivorna inåt, och knyt ihop med steksnöre och sätt fast några kvistar färsk rosmarin under snöret.
4
Lägg porchettan på grillen och grilla indirekt i cirka 2 ½–3 timmar under lock. Det betyder alltså att köttet inte ligga över öppen glöd utan vid sidan om. Du behöver inte heller bryna köttet, det får en finfin stekyta ändå genom den långa tiden på gallret.
5
Ställ gärna en aluminiumform under, för att samla upp köttsaft och fett, som du gärna kan pensla köttet med då och då. Porchettan behöver inte pysslas om under tiden den gräddas, inte vändas, ingenting förutom eventuellt penslingen. Det enda viktiga är att hålla koll på temperaturen i grillen, styr värmen med bottenventilen och ventilen i locket. Målet är att ligga så nära 150 grader som möjligt, och hellre under än över. Köttet är färdigt när innertemperaturen är cirka 75 grader.
6
Låt porchettan vila under folie en kvart innan den skärs upp i lagom tjocka skivor.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Här är bästa recepten till grillen

  2. Fixa den ultimata hamburgaren

  3. Grillad grön sparris

  4. Festlig fläskfilégryta

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
decoration divider

Kött

Visa alla

Gratinerad köttbullsmacka

Fläskfilé med äpple och rosmarin

Kryddrökt fläskfilé

Fläskfilé i sötsur sås