Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”

Av Godare

(6)

Vad tycker du?

Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”

Kanelbullar i all ära, men ibland kan de kännas lite torra. Då kan man göra som Roy Fares, omvandla bullen till en semla med grädde och mandelmassa i mitten.

Kanel, mandelmassa och grädde, det kan inte gå fel.
Kanel, mandelmassa och grädde, det kan inte gå fel.

Ingredienser

Vetedeg

30 gJäst, för söta degar
200 gmjölk, 1 dl/400g
480 gVetemjöl, 1 dl/60 g
55 gägg, ca ett ägg/55 g
3 gSalt, 1 tsk/6 g
5 gKardemumma malen, 1 msk/5 g
100 gSmör, rumstempererat
90 gströsocker, 1 dl/90 g

Fyllning

150 gfarinsocker
100 gSmör
2,5 mskKanel

Mandelfyllning

500 gMandelmassa
50 gMandelmjöl, 1 dl/50 g
50 gMandel hackad, 1 dl/100 g
5 gKardemumma, 1 msk/5 g
20 gVaniljsocker, 1 msk/ 8 g
90 gFlorsocker
150 gmjölk, 1 dl/100 g

Servering

vispgrädde

Gör så här

1
En portion motsvarar en sats bullar. Kanelbullar: Smula jästen i en bunke, värm mjölken till fingertemperatur, slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser utom smöret. Blanda ihop degen långsamt med degkrok.
2
När degen gått ihop kan du öka tempot lite och tillsätta lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg degen på ett mjölat bord och låt vila 20–30 minuter.
3
Kavla ut degen så den är ungefär 3 millimeter tjock, stryk på ett lager med smör, strö över farinsocker och kanel. Rulla ihop till rulle och dela degen i 15 lika stora bitar och låt jäsa minst 90 min under plastfolie.
4
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt.
5
Mandelfyllning: Blanda alla ingredienser förutom mjölken och den hackad mandel till en massa. Blanda sedan i lite av mjölken i taget. Blanda väl tills du har en fin fyllning som inte är för lös. Blanda ner den hackade mandeln.
6
Montering: Vispa grädden. Dela bullen på mitten. Spritsa önskad mängd mandelfyllning på den undre delen. Toppa med vispad grädde och på med locket. Pudra eventuellt lite florsocker över.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”