Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”

Av Godare

Vad tycker du?

Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”

(6)

Kanelbullar i all ära, men ibland kan de kännas lite torra. Då kan man göra som Roy Fares, omvandla bullen till en semla med grädde och mandelmassa i mitten.

Kanel, mandelmassa och grädde, det kan inte gå fel.

Ingredienser

Vetedeg

30 g
Jäst, för söta degar
200 g
mjölk, 1 dl/400g
480 g
Vetemjöl, 1 dl/60 g
55 g
ägg, ca ett ägg/55 g
3 g
Salt, 1 tsk/6 g
5 g
Kardemumma malen, 1 msk/5 g
100 g
Smör, rumstempererat
90 g
strösocker, 1 dl/90 g

Fyllning

150 g
farinsocker
100 g
Smör
2.5 msk
Kanel

Mandelfyllning

500 g
Mandelmassa
50 g
Mandelmjöl, 1 dl/50 g
50 g
Mandel hackad, 1 dl/100 g
5 g
Kardemumma, 1 msk/5 g
20 g
Vaniljsocker, 1 msk/ 8 g
90 g
Florsocker
150 g
mjölk, 1 dl/100 g

Servering

vispgrädde

Gör så här

1
En portion motsvarar en sats bullar. Kanelbullar: Smula jästen i en bunke, värm mjölken till fingertemperatur, slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser utom smöret. Blanda ihop degen långsamt med degkrok.
2
När degen gått ihop kan du öka tempot lite och tillsätta lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg degen på ett mjölat bord och låt vila 20–30 minuter.
3
Kavla ut degen så den är ungefär 3 millimeter tjock, stryk på ett lager med smör, strö över farinsocker och kanel. Rulla ihop till rulle och dela degen i 15 lika stora bitar och låt jäsa minst 90 min under plastfolie.
4
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt.
5
Mandelfyllning: Blanda alla ingredienser förutom mjölken och den hackad mandel till en massa. Blanda sedan i lite av mjölken i taget. Blanda väl tills du har en fin fyllning som inte är för lös. Blanda ner den hackade mandeln.
6
Montering: Vispa grädden. Dela bullen på mitten. Spritsa önskad mängd mandelfyllning på den undre delen. Toppa med vispad grädde och på med locket. Pudra eventuellt lite florsocker över.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Klassiskt recept på kanelbullar

  2. Bjud på hemgjord originalsemla

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Semlor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!