Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”
Kanelbullar i all ära, men ibland kan de kännas lite torra. Då kan man göra som Roy Fares, omvandla bullen till en semla med grädde och mandelmassa i mitten.
Ingredienser
Vetedeg
30 g
Jäst, för söta degar
200 g
mjölk, 1 dl/400g
480 g
Vetemjöl, 1 dl/60 g
55 g
ägg, ca ett ägg/55 g
3 g
Salt, 1 tsk/6 g
5 g
Kardemumma malen, 1 msk/5 g
100 g
Smör, rumstempererat
90 g
strösocker, 1 dl/90 g
Fyllning
150 g
farinsocker
100 g
Smör
2.5 msk
Kanel
Mandelfyllning
500 g
Mandelmassa
50 g
Mandelmjöl, 1 dl/50 g
50 g
Mandel hackad, 1 dl/100 g
5 g
Kardemumma, 1 msk/5 g
20 g
Vaniljsocker, 1 msk/ 8 g
90 g
Florsocker
150 g
mjölk, 1 dl/100 g
Servering
vispgrädde
Gör så här
1
En portion motsvarar en sats bullar. Kanelbullar: Smula jästen i en bunke, värm mjölken till fingertemperatur, slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser utom smöret. Blanda ihop degen långsamt med degkrok.
2
När degen gått ihop kan du öka tempot lite och tillsätta lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg degen på ett mjölat bord och låt vila 20–30 minuter.
3
Kavla ut degen så den är ungefär 3 millimeter tjock, stryk på ett lager med smör, strö över farinsocker och kanel. Rulla ihop till rulle och dela degen i 15 lika stora bitar och låt jäsa minst 90 min under plastfolie.
4
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt.
5
Mandelfyllning: Blanda alla ingredienser förutom mjölken och den hackad mandel till en massa. Blanda sedan i lite av mjölken i taget. Blanda väl tills du har en fin fyllning som inte är för lös. Blanda ner den hackade mandeln.
6
Montering: Vispa grädden. Dela bullen på mitten. Spritsa önskad mängd mandelfyllning på den undre delen. Toppa med vispad grädde och på med locket. Pudra eventuellt lite florsocker över.