Jordgubbspaj med vit choklad
Den här jordgubbspajen med mycket smak av jordgubbssylt tillsammans med len vit choklad – det är en riktig måstepaj det! Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson.
Ingredienser
Ingredienser
2.25 dl
syltsocker
Pajskal
150 g
margarin eller smör
3.5 dl
Vetemjöl
0.5 dl
strösocker
Fyllning
vispgrädde
200 g
Vit choklad
2
Ägg
Servering
vispgrädde
finrivet skal från 1 lime
1 msk
strösocker
Gör så här
1
Dela jordgubbarna i skivor. Om du använder frysta, låt dem tina något innan du delar dem en gång.
2
Koka ihop jordgubbar och syltsocker på medelvärme i en kastrull, koka sylten i 5–10 minuter. Höj värmen efter en stund och rör hela tiden. Låt sylten kallna. Gör gärna sylten dagen innan så att den hinner kallna ordentligt.
3
Kör margarin eller smör, vetemjöl och socker i en matberedare. Låt degen vila kallt i 15 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila kallt i 30 minuter.
4
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
5
Värm grädden i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner den i grädden.
6
Vispa upp äggen i en bunke. Rör ner choklad- och gräddblandningen i äggen samtidigt som du vispar.
7
Bred ut jordgubbssylten i det förgräddade pajskalet. Häll på choklad- och gräddblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg. Låt pajen kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
8
Vispa grädden och bred den ovanpå. Dela jordgubbarna i halvor och lägg dem ovanpå. Blanda limeskal och socker och strö det ovanpå. Servera pajen kylskåpskall.