Jordgubbspaj med vit choklad

Av Godare

Vad tycker du?

Jordgubbspaj med vit choklad

(11)

Den här jordgubbspajen med mycket smak av jordgubbssylt tillsammans med len vit choklad – det är en riktig måstepaj det! Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson.

Jordgubbspaj med vit choklad – succé!

Ingredienser

Ingredienser

250 g
Jordgubbar, färska eller frysta
2.25 dl
syltsocker

Pajskal

150 g
margarin eller smör
3.5 dl
Vetemjöl
0.5 dl
strösocker

Fyllning

vispgrädde
200 g
Vit choklad
2
Ägg

Servering

vispgrädde
1.5 l
jordgubbar, färska
finrivet skal från 1 lime
1 msk
strösocker

Gör så här

1
Dela jordgubbarna i skivor. Om du använder frysta, låt dem tina något innan du delar dem en gång.
2
Koka ihop jordgubbar och syltsocker på medelvärme i en kastrull, koka sylten i 5–10 minuter. Höj värmen efter en stund och rör hela tiden. Låt sylten kallna. Gör gärna sylten dagen innan så att den hinner kallna ordentligt.
3
Kör margarin eller smör, vetemjöl och socker i en matberedare. Låt degen vila kallt i 15 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila kallt i 30 minuter.
4
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
5
Värm grädden i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner den i grädden.
6
Vispa upp äggen i en bunke. Rör ner choklad- och gräddblandningen i äggen samtidigt som du vispar.
7
Bred ut jordgubbssylten i det förgräddade pajskalet. Häll på choklad- och gräddblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg. Låt pajen kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
8
Vispa grädden och bred den ovanpå. Dela jordgubbarna i halvor och lägg dem ovanpå. Blanda limeskal och socker och strö det ovanpå. Servera pajen kylskåpskall.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Blåbärspaj med vaniljsås

  2. Smördegsflarn med räkor och avokado

  3. Goda sommarmaten

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Paj
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!