Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Bjud dina gäster på en minnesvärd upplevelse för både ögon och smaklökar! Grillad tomatkräm på nyskördade tomater, med krämig mozzarella och frasiga brödchips, toppad med rökig rapsolja och libbsticka. Recept från boken ”Grönsaker A-Ö” av Paul Svensson.
Ingredienser
10 tomater
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
40 små tomater, av olika sorter
0,75 dlkallrökt olja, se separat recept
2 skivorljust surdegsbröd, tunna
2 msksherryvinäger
1 krukalibbsticka, strimlade blad
250 gmozzarella
2 dlvispgrädde
Olivolja
Salt
nymalen svartpeppar
Kallrökt olja
1 dlrökspån av al
2 dlRapsolja, neutral
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader, eller 200 grader om du har varmluftsugn.
2
Ugnsbaka de större tomaterna på en smord plåt tills de är lätt svedda och mjuka, i cirka 20 minuter.
3
Skala lök och vitlök och finhacka båda. Koka ihop tomater, lök och vitlök i en kastrull.
4
Grilla eller rosta brödet. Riv det i bitar och mixa med tomaterna. Smaksätt med kallrökt olja, vinäger, salt och peppar.
5
Skär småtomaterna i bitar, lägg dem i en skål och salta och peppra. Toppa med libbsticka (spara lite till garnering).
6
Bryt mozzarellan i bitar och smaka av med olja, salt och peppar.
7
Vispa grädden lätt och smaka av med salt.
8
Servera den varma tomatkrämen med tomater, mozzarella, grädde och brödchips. Toppa till sist med några blad libbsticka.
9
Kallrökt olja: Värm spånen i en gjutjärnspanna med lock på spisen tills det börjar ryka. Tänd på spånen med en tändsticka och släck sedan genom att lägga på locket.
10
Ställ en ugnsform med olja i botten av den kalla ugnen och stekpannan på ett galler ovanför. Lyft av locket och stäng ugnsluckan direkt. Låt stå i röken i minst 1 timme, men helst längre.
11
Ta ut och förvara oljan i en flaska med tättslutande lock. Rökig olja finns också att köpa på nätet.