Lax med spenat och blomkålsris

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Lax med spenat och blomkålsris

Stekt lax i en sötsyrlig sås med lite hetta. Örtdoftande blomkålsris och spenat stekt i olivolja och vitlök. En snabblagad och underbart god rätt som dessutom är nyttig. Toppa med jordnötter och njut!

Lax med spenat och blomkålsris, toppad med jordnötter.

Ingredienser

800 gLax
2 msksmör
3 vitlöksklyftor
4 mskHonung
4 mskSojasås
1 mskchilisås, sriracha
1 Lime
1 nävefärska örter, koriander, persilja eller gräslök
1 blomkål, rensad och riven till blomkålsris
200 gSpenat
1 skvättolivolja
Salt
Peppar, grovmalen
jordnötter

Gör så här

1
Skär laxen i fyra lika stora bitar och krydda bitarna med salt och mald peppar.
2
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek laxen snabbt på båda sidor (den ska fortfarande ha en "rå" kärna). Lyft upp fiskbitarna ur pannan så länge. Diska pannan och värm upp den igen.
3
Tillsätt smöret och fräs vitlöken lätt gyllene och mjuk. Tillsätt honung, soja, chilisås, limejuice och en skvätt vatten. Koka allt väl ihop till en tjock sås.
4
Lägg tillbaka laxbitarna i pannan, vänd dem något så att alla laxbitar får sås på sig. Strö till sist över hackade örter.
5
Stek blomkålsriset snabbt (ca. 2-3 min) på hög värme i en stekpanna med lite olja. Krydda med salt och peppar och blanda i lite hackade örter om du önskar.
6
Stek spenaten på hög värme tills den sjunker ihop (rör gärna med en vitlöksklyfta fäst på en gaffel - vitlöksgaffel), krydda med salt och peppar.
7
Lägg upp stekt blomkålsris, spenat och lax fint på tallrikarna och servera. Strö över jordnötter, om så önskas.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (3)

    Stekt torsk med dragonsmör

  2. (1)

    Zucchinispaghetti

  3. (1)

    Färska kåldolmar med köttfärs

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lax
    3. Middagstips

Lax

Visa alla
(1)

Kålsallad med lax

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Gravad lax

(994)

Så enkelt gör du smakrik lax i ugn