Lax med spenat och blomkålsris
Stekt lax i en sötsyrlig sås med lite hetta. Örtdoftande blomkålsris och spenat stekt i olivolja och vitlök. En snabblagad och underbart god rätt som dessutom är nyttig. Toppa med jordnötter och njut!
Ingredienser
800 gLax
2 msksmör
3 vitlöksklyftor
4 mskHonung
4 mskSojasås
1 mskchilisås, sriracha
1 Lime
1 nävefärska örter, koriander, persilja eller gräslök
1 blomkål, rensad och riven till blomkålsris
200 gSpenat
1 skvättolivolja
Salt
Peppar, grovmalen
jordnötter
Gör så här
1
Skär laxen i fyra lika stora bitar och krydda bitarna med salt och mald peppar.
2
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek laxen snabbt på båda sidor (den ska fortfarande ha en "rå" kärna). Lyft upp fiskbitarna ur pannan så länge. Diska pannan och värm upp den igen.
3
Tillsätt smöret och fräs vitlöken lätt gyllene och mjuk. Tillsätt honung, soja, chilisås, limejuice och en skvätt vatten. Koka allt väl ihop till en tjock sås.
4
Lägg tillbaka laxbitarna i pannan, vänd dem något så att alla laxbitar får sås på sig. Strö till sist över hackade örter.
5
Stek blomkålsriset snabbt (ca. 2-3 min) på hög värme i en stekpanna med lite olja. Krydda med salt och peppar och blanda i lite hackade örter om du önskar.
6
Stek spenaten på hög värme tills den sjunker ihop (rör gärna med en vitlöksklyfta fäst på en gaffel - vitlöksgaffel), krydda med salt och peppar.
7
Lägg upp stekt blomkålsris, spenat och lax fint på tallrikarna och servera. Strö över jordnötter, om så önskas.
Vad tycker du om receptet?
Ämnen