Oxsvansragu

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Oxsvansragu

Pasta med oxsvansgryta är en kraftfull rätt som bjuder på värmande höstglädje. Avnjut gärna ihop med ett glas rött vin och levande ljus, eller framför brasan. En måltid du sent kommer glömma.

Oxsvansragu

Ingredienser

1,5 kgoxsvans
1 Gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
2 selleristjälkar
400 gkrossade tomater
2 lagerblad
2 dlrött vin
1 timjankvist
Rapsolja, eller mild olivolja, för stekning
salt och malen peppar
400 gpappardelle
bladpersilja , hackad
parmesan

Gör så här

1
Värm ugnen till 130 grader. Hacka lök och vitlök och skär morot och selleri i små tärningar.
2
Krydda oxsvansarna med lite salt och peppar. Använd en rymlig ugnsfast gryta och bryn alla oxsvansbitar i grytan. Ta upp dem ur grytan och bryn grönsakerna i samma gryta. Lägg tillbaka oxsvansarna igen. Tillsätt krossade tomater, lagerblad och rött vin. Fyll på med vatten tills det precis täcker svansarna. Koka upp på plattan.
3
Täck grytan med ett tätt lock (aluminiumfolie kan också användas) och sätt in den i ugnen. Låt oxsvansarna stå i ugnen i 3-4 timmar. Köttet ska vara helt mört.
4
Lyft upp de kokta svansarna ur grytan och skär av köttet. Låt fonden koka ner till såskonsistens medan du skär bort köttet från svansarna, rör om då och då så att den inte fastnar i botten. Sila av såsen och gnid grönsakerna genom silen. Du kan också låta den vara som den är med grönsaksbitar. Lägg tillbaka köttet i såsen och smaka av med salt och peppar.
5
Koka pastan "al dente" i rikligt med lättsaltat vatten. Häll av det kokande vattnet och blanda pastan med nötsvansgrytan – eller servera den separat. Strö över finhackad persilja och riven parmesan på slutet.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (21)

    Ragu på högrev

  2. (1)

    Pastagratäng med gnocchi

  3. (168)

    Filip Poons vodka penne – snabbt och smarrigt

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Pasta

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(4)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål