Goa-inspirerad kyckling
Den här indiska rätten är en typisk ”kyckling i kokoscurry från Goa”. Kycklingen kan ersättas med fisk eller stora, råa räkor, men minska tillagningstiden efter att såsen har tillsatts. Får du inte tag i färsk kokos kan du lägga torkad i blöt.
Ingredienser
800 gKycklingfilé, lårfilé
1 mskvallmofrön, vita
1 mskkorianderfrön
1 tskFänkålsfrön
1 mskSpiskummin
3 cmkanelstång
10 svartpepparkorn
4 chilifrukter , torkade och rensade från frön
2 lökar, hackade eller skivade
6 vitlöksklyftor, hackade eller rivna
1 mskingefära, riven
4 mskRiven kokos
3 tomater
1 tskgurkmeja
1,5 tskGaram masala
vatten
neutral olja, för stekning
Gör så här
1
Skär kycklingen i grova bitar.
2
Blanda alla kryddor från vallmofrön till torkad chili i en torr stekpanna. Rosta på medelhög värme i några minuter tills det doftar aromatiskt. Rör i eller skaka pannan så att det inte bränns.
3
Häll allt i en mortel eller kryddkvarn och krossa det fint.
4
Hetta upp 2-3 msk olja i en stekpanna och fräs de krossade kryddorna några minuter under omrörning. Tillsätt lök och fräs på medelvärme tills löken är mjuk och lätt karamelliserad (10-15 min).
5
Tillsätt vitlök, ingefära och kokos och låt puttra ytterligare några minuter.
6
Rör ner hackade tomater och 2 dl vatten. Låt det puttra i 10-15 minuter. Häll allt i en behållare och kör såsen till en slät puré med stavmixer eller i matberedare.
7
Värm upp pannan igen och tillsätt 2 msk olja. Stek kycklingbitarna på hög värme tills de får lite färg på alla sidor. Krydda med salt, gurkmeja och garam masala och låt steka ytterligare en minut.
8
Häll över såsen. Skölj ur behållaren med en rejäl skvätt vatten och häll även det i pannan. Blanda väl och låt puttra tills kycklingen är genomstekt, 15-20 minuter.